Objevte kouzlo tejpů. Aktivují svaly a pomáhají od bolestí

 Zdraví 
25. července 2019 19:58 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Terapie, která skutečně pomáhá Depositphotos
Bolest hlavy, zatuhlý krk či bolest v bederní oblasti. Nejen to mohou být průvodní jevy přetížených svalů. Nejlepším způsobem, jak jim ulevit, je samozřejmě cvičení. Pokud ale zrovna nemáte dostatek času, nebo akutně tento problém potřebujete řešit, zkusit tejpování.

Tejpování je relativně novinka, kterou v posledních letech stále více mimo sportovců využívají také fyzioterapeuti.

Pružné jako kůže

Podstatou tejpování je s pomocí speciálních pásků uvolnit přetížené a namáhané svaly, ale také je možné využít je k jejich zpevnění. Takzvané tejpy se vyrábějí z bavlny a mají imitovat funkci kůže. Jsou stejně jako ona silné a pružné, takže s naším tělem poměrně dobře splynou.

Hlavně správně nalepit

Důležitá je však jejich správná aplikace, kterou byste měli minimálně jednou absolvovat u školeného fyzioterapeuta či jiného odborníka na pohybový aparát. Pokud jsou pásky správně lepeny, pomáhají snížit otoky bolestivého místa, podporují správnou činnost svalů a úponů a především ulevují od bolesti. A to nejen v oblasti zad, ale také třeba na kolenech, kotnících či hleznech.

Zbavte se migrény

Velmi si je pochvalují také lidé, kteří dlouhodobě trpí migrénami, jelikož správné přiložení tejpovacích pásků pomáhá ke klidnějšímu průběhu bolestivých atak, případně mohou dokonce zcela vymizet. Odborníci s nimi mají skvělé zkušenosti také při zánětu středního ucha či dokonce při uvolňování ucpaných dutin v důsledku rýmy. Pomoci mohou také těhotným, které obvykle trápí nepříjemné otoky, jak jsme psali zde.

Fixační či kinezio?

Aby tejpovací pásky správně fungovaly na uvedené problémy, je zapotřebí, aby byly takzvaně kineziologické. Existuje také fixační varianta, která však nepomáhá k regeneraci a správnému fungování svalů a tkáně, ale pouze k jejich zpevnění.

Naopak kineziotejpy svaly a úpony při nalepení v jednom směru aktivují a postupně zapojují, a v opačném pak přispívají k jejich regeneraci, uvolnění a hojení. Obojí je prospěšné, ale každý člověk potřebuje v danou chvíli jiné zapojení, proto by měl před první aplikací navštívit odborníka. Ten dokáže situaci vyhodnotit a nastavit správnou reflexní terapii, mezi níž kineziotaping patří.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod