Avokádo vám pomůže zhubnout. Navíc skvěle nahradí majonézu či dresink, nejen při dietě

 Zdraví 
17. července 2019 18:30 / Blanka Štiková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Avokádo má pro člověka hned několik pozitivních účinků Shutterstock
Avokádo je považováno za jeden z nejzdravějších plodů vůbec. Obsahuje spoustu kvalitních tuků, vitaminy a minerály. Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, díky vysokému obsahu draslíku vyvažuje obsah tekutin v organismu a snižuje krevní tlak. Obsahuje také lutein, chránící oči, je zdrojem kyseliny olejové příznivě působící na metabolismus a cévy a navíc má antioxidační účinky.

Avokádo má hned několik pozitivních účinků. Obsahuje totiž 20 různých vitaminů a minerálních látek, zejména vitaminy K, C, B5, E, A, B1, B2, B3, kyselinu listovou. Dále pak v sobě má draslík, hořčík, železo, měď, mangan, zinek a fosfor. Avokádo je opravdu cenným zdrojem vlákniny.

Dužina obsahuje jen mizivé množství cukru, zato na ovoce nezvyklé množství tuku (složení mastných kyselin se podobá olivovému oleji). Ve 100 gramech avokáda se nachází 14 % doporučené denní dávky draslíku.  

Proč přidávat avokádo do svého jídla?

Avokádo nejen skvěle chutná, ale pomáhá také zasytit, a tím i zhubnout. Avokádo sice obsahuje velké množství tuku, ale právě díky zdravému mononenasycenému tuku (mastným kyselinám) se při konzumaci avokáda cítíte dříve a déle sytí. Přidáním avokáda do pravidelně konzumovaných pokrmů zvýšíte výživovou hodnotu daného pokrmu a po konzumaci těchto jídel dojde ke snížení pocitu hladu a tím zabráníte zbytečnému přejídání.

Měly by ho jíst i kojící a těhotné ženy

Kromě zmiňovaného zdravého tuku obsahuje avokádo i antioxidanty, které nám pomáhají udržovat stabilní tělesnou hmotnost. Navíc vitaminy v něm obsažené jsou skvělou obranou proti různým virózám a zánětům. 

Obecně je jeho konzumace dobrá pro těhotné a kojící ženy. Toto chutné ovoce reguluje cholesterol v těle a snižuje krevní tlak. Jeho konzumace se doporučuje i při nervových onemocněních, při problémech s játry i při zánětech močových cest.

Jak poznat zralé avokádo?

Mezi typické znaky nezralého avokáda patří hořká chuť a špatně se loupe. Na dotyk musí být avokádo pružné a tak akorát měkké.

Recepty z avokáda

Avokádo do jídelníčku rozhodně patří, a to i při dietě. Obzvláště se pak hodí jako náhražka majonézy či dresinku.

Ingredience na pomazánku z avokáda:

Pro 2 osoby (doba přípravy 10 min.):

  • 2 zralá avokáda
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce natvrdo
  • 3 - 4 rajčata
  • kostka sýru Eidam
  • hrstka sezamových semínek
  • špetka soli
  • špetka mletého pepře
  • několik kapek citronové šťávy (dle chuti)

Postup přípravy:

Avokádo rozpůlíme a celou kašičku z avokáda vydlabeme lžičkou (pokud není avokádo úplně zralé, tak nakrájíme na malé kousíčky) a dáme do misky. Přidáme 2 stroužky česneku, nakrájená vejce natvrdo, nakrájená rajčata a sýr na kostičky. Zakapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a přidáme sezamová semínka. Zamícháme a je hotovo. Podáváme s pečivem a můžeme přidat čerstvé lístky bazalky.

Ingredience na dresing z avokáda:

Skvělý lehký dresing na salát, který stačí nalít na mix trhaných salátů. Když přidáte plátky kuřecího masa nebo grilované krevety, je luxusní pohoštění na světě.

  • 1 avokádo
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • malá hrst čerstvého koriandru (nemusí být)
  • 5 lžic vody
  • šťáva z poloviny limety 

Postup přípravy:

Avokádo si vypeckujeme, oloupeme a očistíme. Společně s ostatními ingrediencemi vložíme do vhodné nádoby a tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka. Přidáme do vybraného salátu a můžeme servírovat.

Ingredence na majonézu z avokáda:

Tato obměna majonézy skvěle spojí a ochutí tuňákový, lososový, kuřecí nebo vajíčkový salát, poslouží jako lahodný a výživově hodnotný dip k syrové i pečené zelenině nebo i jako krémový přeliv přes mleté maso v mexickém stylu.

  • 1 zralé avokádo
  • 1/2 šálku majonézy (ideálně domácí z olivového oleje)
  • štáva z poloviny limety

Postup přípravy:

Dáváte-li přednost hladké, krémové konzistenci, použijte robot nebo ponorný mixér. Pokud máte rádi hrubší strukturu, rozmačkejte avokádo vidličkou. Přidejte majonézu a limetkovou šťávu a dobře promíchejte nebo promixujte. (Dále čtěte: Nejoblíbenější dieta celebrit se vrací. Vylepšená a stále velmi účinná).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve