Skvělá metoda hubnutí, která má pozitivní vliv na náš organismus

 Zdraví 
08. července 2019 08:58 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Při Intermittent fasting je maximální hranice 20 hodin Shutterstock
Půldenní půst možná znáte z angličtiny jako Intermittent fasting. Není to však žádná novinka, i když u nás je pod tímto pojmem méně známá. Ale možná jste jí praktikovali či praktikujete aniž si to uvědomujete.

Existuje několik druhů půldenních půstů a ty jsou navíc rozdílné pro muže a ženy. Postit se pochopitelně můžete jak chcete dlouho, pokud je to pro vaše zdraví bezpečné. Při Intermittent fasting je však maximální hranice půstu 20 hodin.

Jak na to?

Nejpopulárnější je v dnešní době právě půst označovaný jako 16: 8, kdy se 16 hodin postíte a potravu přijímáte ve zmíněném osmihodinovém "okně". Půst je většinou rozdělen následovně:

V 7:00 večer přestanete jíst a půjdete si lehnout v 11:00 - takto získáte 4 hodiny bez jídla. Dalších 8 hodin spíte (do 7:00) a už vám zbývá vydržet pouze 4 hodiny bez jídla. Během tohoto půstu je důležité pít hodně tekutin. Káva, čaj bez sladidla a voda jsou dovoleny.

Během 8-hodinového okna k jídlu si můžete naplánovat 3 až 6 jídel podle vaší chutě. Jediné, na co si musíte dávat více pozor, je večeře. Při ní byste se měli řídit pravidlem 50% sacharidů, 25% tuků a 25% proteinů. Ani jedna složka samostatně vás totiž nenasytí dostatečně dlouho. Tady jde o to, abyste nehladověli. 

Proč to vyzkoušet?

  • Hubnutí je nejčastější důvod, proč lidé zkoušejí Intermittent fasting. Nejde ani o redukování kalorií, ale podstatou je, že tělo začne spalovat tuk z vlastních zásob a svaly budou vyrýsovanější.
  • Pomáhá při snižování inzulínu v krvi, snižování krevního tlaku a také uvolňuje hormon, který spaluje uložené tuky.
  • Díky tomuto krátkodobému půstu může zrychlit metabolismus až o 4 -14%. Studie z roku 2014 ukázala, že lidé ztratili přibližně 4 - 7% obvodu pasu, přičemž neztratili svalstvo. A všichni víme, že nejnebezpečnější tuk je v oblasti břicha. 

Popularitu získalo toto stravování hlavně proto, že je opravdu jednoduché, netřeba počítat kalorie, jen si musí každý nastavit pro sebe ten správný čas, během kterého bude moci jíst. Po delším čase s tímto půldenním půstem získáte nejeden benefit, a to včetně potlačení chuti na sladké. Při zkoušení jakékoliv metody se nejprve poraďte s lékařem. Každá změna stravování má i určité zdravotní omezení, tato metoda například není vhodná pro adolescenty ve vývinu, lidí s cukrovkou či těhotné a kojící ženy. (Dále čtěte: Nejčastější mýty o metabolismu, kterým lidé věří). 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008