Jak se projevuje zánět žlučníku? Tyto příznaky neignorujte, vyhnete se vážným komplikacím

 Zdraví 
27. června 2019 13:39 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Že není všechno s vaším žlučníkem v pořádku, může značit žlutavé bělmo Shutterstock
Žlučník je malý orgán, který tvarem připomíná hrušku a je uložen na spodní straně jater. Jeho úkolem je zachytávat žluč a pomáhat trávení potravy, především tuků. Dobrou zprávou je, že bez něj může tělo bez problémů fungovat.

V souvislosti se žlučníkem může člověka trápit několik zdravotních potíží. Časté jsou žlučníkové kameny, ale stejně může dojít k rozvoji karcinomu žlučníku. Dnes se zaměříme na zánět žlučníku. Jak se toto onemocnění projevuje, proč vzniká a jak se léčí?

Co je příčinou zánětu žlučníku?

Zánět žlučníku, odborně cholecystitida, je zánětlivé onemocnění žlučníku. Známe hned několik příčin vzniku tohoto zdravotního problému. Ve většině případů souvisí s rozvojem zánětu žlučníku přítomnost žlučových kamenů, které se mohou například zaseknout ve žlučových cestách, čímž dochází k následnému hromadění žluči. Kromě toho může být zánět způsobený i bakteriální infekcí, a to často bakterií E.coli, která vstupuje do organismu střevní cestou a do žlučníku se dostane z tenkého střeva. Infekce však může přejít do žlučníku i krví, která má daný orgán zásobovat živinami a která v tomto případě obsahuje nějaké mikroorganismy.

Příčinou onemocnění mohou být v některých případech ještě různé jedovaté a toxické látky, které poškozují stěnu orgánu. Rozeznávat můžeme akutní a chronický zánět žlučníku. V případě akutního průběhu onemocnění nastupují zdravotní potíže poměrně rychle a náhle, přičemž rizikovým faktorem tohoto stavu jsou většinou zmíněné žlučové kameny. Chronický zánět žlučníku probíhá dlouhodobě a doprovodné potíže se nemusí objevit i dlouhou dobu. Pravidelně se však opakují a často za nimi stojí nedostatečně přeléčení akutního zánětu žlučníku.

Jaké příznaky byste neměli ignorovat?

  • Při akutním zánětu žlučníku nastupují příznaky velmi rychle, a to často i z úplného zdraví. Obvykle se v počátku onemocnění objevuje bolest pod pravým podžebřím, ve střední části břicha, případně může vystřelovat až pod pravou lopatku a směrem do páteře. Bolest je nejdříve nárazová, ale postupem času už neustupuje a je trvalá. Zhoršuje se při pohybu či hlubokém nádechu.
  • Přidat se může mírně zvýšená teplota, v případě komplikací i horečka. U některých pacientů mohou být přítomny i zažívací potíže, například zvracení či nechutenství a nevolnost.
  • Mezi další příznaky můžeme zařadit i třes či zimnici, mělké dýchání a zrychlený tep.
  • Průběh chronického zánětu žlučníku je spíše nenápadný. Postižený může pociťovat jen jakési tlaky vpravo pod žebry a nevolnost. Problémy mu může dělat konzumace některých pokrmů, přičemž se objevují i ​​poruchy trávení. 

Jak léčit zánět žlučníku?

Zánět žlučníku může mít negativní vliv na činnost daného orgánu a tím i na proces trávení. Ignorování projevů toto zdravotního problému může být skutečně nebezpečné. Dojít totiž může k rozvoji více komplikací, a to například k šíření zánětu či perforaci, čili protržení žlučníku. V případě protržení orgánu nastává vylití jeho obsahu do břišní dutiny a vzniká zánět pobřišnice. Při podezření na zánět žlučníku je tedy nezbytné konzultovat zdravotní stav s lékařem. Léčba cholecystitidy závisí na tom, jak závažný je stav pacienta. Běžné je i nasazení přísné diety, případně dočasné hladovky.

Důležitý je také klid na lůžku. Léčba je zaměřena i na tlumení příznaků, například bolesti či horečky. V případě vážného stavu či komplikací se také může přistoupit k chirurgickému odstranění žlučníku, tedy k takzvané cholecystektomii. Právě odstranění žlučníku představuje často i jedinou možnost při léčbě chronického a stále se opakujícího zánětu žlučníku. Pokud mluvíme o prevenci tohoto onemocnění, velký význam má zdravá strava. Důležité je eliminovat nadbytečný přísun tuků a naopak dbát na dostatek vlákniny ve stravě. (Dále čtěte: Jak můžeme pomoci unavenému žlučníku).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?