Nadopujte své tělo vlákninou: Tyto potraviny jí obsahují nejvíce

 Zdraví 
17. června 2019 08:39 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nepřekonatelným zdrojem vlákniny jsou luštěniny Shutterstock
Vláknina je nepostradatelnou částí našeho jídelníčku už jen kvůli tomu, jak jednoduše dokáže dodat našemu organismu pocit sytosti. Chcete-li i vy, aby váš organismus správně fungoval, dopřejte si jí opravdu dostatečné množství prostřednictvím těchto potravin.

Nedaří se vám zhubnout? Trpíte často zácpou a potřebujete si upravit zažívání? Na tyto a mnohé další problémy existuje osvědčená rada - zvyšte příjem vlákniny. Poradíme vám, v jakých potravinách jí je nejvíce.

Proč potřebujeme vlákninu?

Vláknina pomáhá snižovat hladiny cholesterolu, snižuje riziko srdečních onemocnění, některých druhů rakoviny a cukrovky. Doporučená denní dávka pro zdravého dospělého člověka je přibližně 20 až 35 gramů. 

Ideální start do nového dne: Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou již dlouhodobě ideálním startem do nového dne pro mnohé, kterým záleží na zdravém životním stylu. Je jedno, zda se rozhodnete pro ovesnou kaši nebo si je dopřejete jen tak s jogurtem, podstatné je, abyste sáhli po zdravé verzi bez cukru a oleje. Vločky si místo toho ochuťte medem, ovocem či skořicí.

Avokádo zasytí, ale nezatíží

Avokádo je možná svou chutí poněkud nevýrazné, ale velmi prospěšné. Tento zázračný zdroj vlákniny, vitamínů a minerálů je právem pokládán za superpotravinu. Navíc, jeho využití je opravdu univerzální. Dopřejte si ho k snídani společně s toastem a vajíčkem, nebo jen tak jako pomazánku. Díky vláknině váš organismus zasytí, ale nezatíží.

Česká zahrada: Co hrušky a maliny?

Tyto dva skutečně zázračné druhy ovoce nekonzumujete tak často, jak byste měli. Maliny a hrušky jsou totiž svým vysokým obsahem vlákniny přímo předurčené k tomu, abyste je začali do svého jídelníčku zařazovat častěji. Hrušky obsahují až o 30% více vlákniny než jablka, přičemž většina z ní se skrývá právě ve slupce, a tak se jí pro vlastní dobro zbytečně nezbavujte. Maliny jsou zase skvělým doplňkem při hubnutí či na detoxikaci organismu.

Celozrnné verus bílé

I když si možná myslíte, že celozrnné a bílé pečivo, pokud jde o hubnutí či detoxikaci organismu vyjde nastejno, vždy je lepší sáhnout po tom celozrnném. Obsahuje totiž mnohem více vitamínů, vlákniny a minerálů, které vaše tělo potřebuje. Nebojte se, že přiberete, stačí, když při konzumaci dodržíte správné množství a vše bude v pořádku.

Nepřekonatelný zdroj: Luštěniny

Největším a zdaleka nepřekonatelným zdrojem vlákniny jsou samozřejmě luštěniny. Ať už jde o čočku, fazole, cizrnu nebo hrášek. Dopřejte si je častěji a uvidíte, že se vám vaše tělo opravdu odvděčí. Získáte tak ty nejčerstvější vitaminy.

Pokud máte problémy s nadýmáním zkuste luštěniny nechat naklíčít. Například celozrnné pečivo s máslem a naklíčenými mungo fazolemi je opravdová lahůdka. Klíčky můžete přidávat do salátů a uvidíte, že si pochutnáte. Naklíčené luštěniny lze koupit "hotové" i v obchodě. Za desetinu ceny a minimum práce si je ale můžete nechat vyklíčit doma. Luštěninové klíčky plné vitaminů máte za tři dny. (Dále čtěte: Objevte léčivé účinky psyllia. U jakých obtíží tato vláknina pomáhá).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008