Tlak na hrudi nemusí hned znamenat infarkt. Problém může být někde úplně jinde

 Zdraví 
10. června 2019 10:34 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jak poznáte, že se jedná o vážný problém? Shutterstock
Bolesti u srdce, deprese nebo chudokrevnost. I když se to nezdá, tyto jevy mohou signalizovat poruchy spojené s trávicím traktem. Napovíme, jak rozpoznat, o co se jedná a kdy zamířit k lékaři.

Ačkoliv jsou trávicí potíže velmi časté, většina lidí o nich nerada mluví.  Co nás trápí nejčastěji?

Gastroezofageální reflux 

Bolest na hrudi může být způsobena nejen srdečním onemocněním, ale i takzvaným gastroezofageálním refluxem. Reflux znamená návrat žaludečního obsahu zpět do jícnu, což je provázeno pálivou bolestí ve středu hrudníku, a to zejména v noci a po požití těžkých jídel. Pokud k těmto potížím dochází jen výjimečně, není třeba je nijak řešit. Objevují-li se ale častěji než dvakrát týdně, je čas na návštěvu lékaře. 

Žlučníkové kameny

Žlučníkové kameny vznikají nejčastěji z důvodu nadměrného množství cholesterolu v potravě nebo hromadění žluči ve žlučníku. Následně způsobují ucpání otvorů, kterými se žluč dostává do střev. Žlučník se může zanítit a dochází k prudkým bolestem lokalizovaným v pravé části nadbřišku. 

Celiakie

Udává se, že až 83 % pacientů, kteří trpí celiakií neboli nesnášenlivostí lepku, o své nemoci vůbec neví nebo jim byla chybně diagnostikována jiná porucha trávení. Lepek ve střevech postižených osob aktivuje imunitní systém, který tím dostává pokyn k obraně. Dochází k zánětlivé reakci, při které jsou poškozeny střevní klky umožňující ve zdravých střevech správné vstřebávání živin z potravy. Postiženého trápí bolesti břicha, nadýmání, zácpy, průjmy, zvracení a nevolnosti. Jedinou možnou léčbou tohoto onemocnění je úplné vyřazení lepku ze stravy. Jak bezpečně poznat celiakii a jak ji řešit? Čtěte více.

Crohnova choroba a ulcerózní kolitida

Tato dvě chronická onemocnění se řadí mezi takzvané nespecifické střevní záněty. Zatímco Crohnova choroba postihuje jakoukoliv část střeva, ulcerózní kolitida se šíří postupně od konečníku směrem vzhůru. Obě tyto nemoci vznikají na základě autoimunitní poruchy, která způsobuje aktivaci imunitního systému proti vlastním střevním buňkám. Takto napadené střevo způsobuje bolesti břicha, průjmy a krvácení.

Divertikulitida

Divertikly jsou malé kapsy, které se tvoří ve střevní stěně. Nejčastěji bývá postiženo tlusté střevo. Divertikly často nemusí způsobovat žádné obtíže, pokud se ale zanítí, dochází ke krvácení z konečníku spolu s horečkami a bolestmi břicha. Léčba opět zahrnuje zlepšení životosprávy, nasazení antibiotik a u pokročilých stadií následuje chirurgický zákrok.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008