Hyperkeratóza kůže: Čím je způsobena a jak ji léčit?

 Zdraví 
03. června 2019 08:58 / Monika Thomsonová
  5
📷
5 fotografií v galerii
U tohoto onemocnění nejde jen o estetický problém Shutterstock
Hyperkeratóza kůže je hrubnutí kůže, které je způsobeno nadměrnou akumulací keratinu ve vnějších vrstvách kůže. A určitě nejde jen o estetický problém. Prasklinky mohou pořádně bolet.

Zrohovatělá kůže vzniká většinou na těch částech těla, které jsou vystaveny permanentní zátěži. Téměř u každého člověka to bývají ruce a nohy. Stálým tlakem dochází ke změnám horní vrstvy kůže. Zdravé buňky se promění v odumřelé a ztrácejí tím veškerou elasticitu. Tím dochází ke zduření kůže, která rohovatí. Nebudete-li takto zrohovatělou kůži pravidelně ošetřovat, vzniknou doprovodné jevy jako jsou bolestivé praskliny a kuří oka.

Drsná kůže se může vytvořit kdekoli na těle, ale nohy a zejména paty jsou k její tvorbě nejvíce náchylné. Jedná se spíše o estetický problém, který je ve většině případů bezbolestný. V extrémních případech však může kůže praskat, což vede ke krvácení a bolesti.

Proč kůže zhrubne?

Hyperkeratóza kůže se může projevit v různých formách. Buď může jít o zhrubnutí pokožky hlavně v okolí pat, nebo se na chodidlech mohou vytvářet mozoly, kuří oka nebo bradavice. Příčinou vzniku je hlavně podráždění, které je spojeno s nošením těsných bot. V případě vytvoření bradavic na chodidlech je hlavní příčinou papilomavirus.

Ke zrohovatění pokožky dochází ukládáním keratinu ve vnější vrstvě pokožky. Nejčastější příčinou je chronický tlak na daném místě a tělo se pak tímto způsobem chrání vůči tření. Je to v podstatě obranný mechanismus, který chrání pokožku před opotřebením.

Jak hyperkeratózu léčit?

Léčba je závislá na příčině, místě výskytu, druhu a závažnosti. Často má léčba za cíl postižená místa změkčovat a odstraňovat zhrublou pokožku. Mezi hlavní složky, které jsou určeny k léčbě hyperkeratózy, patří kyselina salicylová, která rozrušuje keratin, pomáhá odstranit zrohovatělou pokožku a následně ji udržuje měkkou a hladkou. Dále pak močovina, která zvyšuje obsah vody v pokožce a v kombinaci s kyselinou mléčnou nebo glykolovou je tak pokožka účinně změkčována.

Určitě není vhodné si hrubou kůži odřezávat a odstraňovat svépomocí. Je totiž velmi důležité rozeznat, kolik nezdravé kůže se může odstranit. Pokud jí totiž odstraníme příliš, dosáhneme opačný efekt, tedy kůže dvojnásob zhrubne. Pokud odstraníme méně než je třeba, tak za pár dní jsme tam, kde jsme byli. Doporučujeme tedy nechat zákrok na odbornících. Následně je důležitá domácí péče, trpělivost a velmi kvalitní krém, který změkčuje a vyživuje pokožku.

Chcete-li těmto potížím zabránit, pak se snažte vyhýbat úzkým botám, nošení uzavřených bot na boso a neodbornému ošetřování. Praskají vám paty? Důvody mohou být překvapivé. Zjistěte, v čem je zakopaný pes.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve