Jste alergičtí na vosí nebo včelí jed? Pozor na to, co pijete
O tom, že tento jev není nijak vzácný, svědčí i statistiky: některé z uvedených obtíží udává téměř 14 procent dospělých obyvatel severní Evropy. Příčiny vzniku alergické reakce po požití alkoholických nápojů jsou velmi rozmanité. Například v Asii má téměř polovina obyvatel vrozenou odchylku zpracování alkoholu, kdy se nedostatečně odbourává jeho metabolit – acetaldehyd. Ten se v těle hromadí a vyvolává alergické reakce, u astmatiků je příčinou astmatického záchvatu.
Evropané touto odchylkou sice trpí vzácně, ale alergické reakce po konzumaci alkoholických nápojích jsou poměrně časté i u nich. Jedná se o reakce na složky nápoje nebo přidané konzervační látky, tedy sulfity. Ty u citlivých jedinců mohou vyvolat astmatické záchvaty.
Pozor na červené víno
Nejvíce alergických reakcí je popisováno po konzumaci červeného vína. To často obsahuje právě sulfity, ale také přímo histamin, tedy jeden z hlavních vyvolavatelů alergických reakcí. Další příměsí, které se do vína mohou dostat, pocházejí z látek užívaných k čiření vína, kdy pomocí přírodních inertních látek jsou nečistoty ve víně strhávány (sedimentovány) ke dnu nádoby a potom odstraněny spolu s kaly při stáčení vína. Jsou to mléčné bílkoviny, bílek, želatina z rybích měchýřů a látky z kůry stromů. Po vysrážení zákalu se sraženina z vína odfiltruje a neměly by v něm žádné z použitých látek zůstat. Velmi malé množství ale někdy nalézt lze. U pacientů s anafylaktickými reakcemi na použité proteiny to může vyvolat reakci. Naštěstí jsou ale takovéto reakce velmi vzácné.
Pozor na vosy ve víně
Pro alergické reakce po pití vína bylo nalezeno i další vysvětlení. Při vyšetření byly u pacientů nalezeny v krvi alergické protilátky proti jedu vos a včel. Pacienti však neudávali, že by byli vosou či včelou bodnuti. Jak je to možné?
Při zpracování vína jsou spolu s hrozny podrcena a lisována i těla vos a včel, které si na hroznech pochutnávají. Tak se hmyzí jed může dostat až do konečného produktu – vína. Při jeho častější konzumaci pak může dojít k navození přecitlivělosti. Máte-li tedy alergické reakce po konzumaci vína, mohou být zapříčiněny právě stopami vosího či včelího jedu ve víně. (Dále čtěte: Kolik vína můžeme denně vypít pro zdraví?).