Nejlepší ochrana před toxiny? Jednoznačně tato bylinka

 Zdraví 
16. května 2019 11:14 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bukvice lékařská je nenápadná bylina s širokým použitím Shutterstock
Jak se říká, v přírodě se najde lék téměř na všechno. A my jsme v ní našli bylinu, která představuje skvělou ochranu před toxiny a pomůže s rozličnými trávicími obtížemi. Seznamte se s bukvicí lékařskou.

Bukvice lékařská je bylinka s krásnými fialkovými květy a vysokým čtyřhranným stonkem, která v sobě ukrývá množství cenných látek. Jde o prastarou rostlinku, která byla údajně známá již ve středověku, a to zejména v oblastech Středomoří.

Jak poznat bukvici lékařskou?

Na bukvici lékařskou, latinsky Betonica officinalis, můžete narazit v lesích i na horských loukách a nevadí jí kamenité či písčité půdy. Jedná se o bylinu, vysokou 20 až 80 cm. Květy jsou temně růžové až světle nachové. Pro léčebné účely se sklízí kvetoucí nať. Bylina kvete v období května až srpna. 

Ceněná bylina v lidovém léčitelství

Bukvice lékařská je v lidovém léčitelství cennou bylinkou, protože má skutečně blahodárný vliv na organismus a je nápomocná při mnoha zdravotních problémech. Za své vlastnosti vděčí právě mnohým látkám, které obsahuje.

Jaké jsou cenné látky v bukvici?

  • třísloviny
  • éterické oleje
  • hořčiny
  • cholin
  • minerální látky

Jaké jsou léčivé vlastnosti?

  • Bukvice lékařská má antiseptické a detoxikační účinky.
  • Příznivě působí na sliznice trávicího traktu. Tato bylinka dokáže díky tříslovinám na povrchu trávicích orgánů vytvářet jakýsi ochranný film.
  • Při zevním použití ji lze využít při léčení bércových vředů.
  • Bukvice pozitivně ovlivňuje dýchací cesty a nervový systém.
  • Nápomocná může být při nespavosti či nervové vyčerpanosti.
  • Zklidňuje a potlačuje i bolesti hlavy.
  • Podporuje regeneraci pokožky a příznivě působí na kožní infekce.

Jak ji správně používat?

Sušenou nať lze využít k přípravě odvaru pro vnitřní i vnější použití. Můžete si připravit čaj, který pomáhá zejména při zmíněných zažívacích potížích, ale také v případech, kdy vás trápí nervové napětí či záněty horních cest dýchacích.

Příprava čaje:

Jednu čajovou lžičku sušené bylinky zalijte přibližně 2,5 dcl vařící vody a nechte louhovat asi 10 minut. Během obtíží popíjejte 2krát denně.

Příprava odvaru:

Pro vnější použití si připravte odvar. Tři polévkové lžíce sušené byliny přelijte 2,5 dcl vařící vody, případně můžete bylinu i přímo povařit. Odvar je vhodný k ošetření špatně se hojících ran, otoků či kožních onemocnění. Dezinfikujete tak postižené oblasti a podpoříte i hojení pokožky. (Dále čtěte: Udělejte si čaj z netradiční byliny. Vyléčí vaše nitro a dokonale nahradí kávu).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod