Přehledně: Typy vakcín proti nemoci covid-19 a jejich účinnost

 Zdraví 
20. května 2021 17:32 / Zuzana Procházková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Přehled vakcín na českém trhu a jejich účinnost Pixabay
Registrace k očkování proti nemoci covid-19 se v pondělí 17. 5. otevřely osobám starších 40 let. Než se však necháte naočkovat, informujte se o tom, jaké typy vakcín jsou k dispozici, jaké je jejich dávkování a jaká jsou omezení. Vše vám povíme níže.

V polovině ledna se otevřely první registrace k očkování proti nemoci covid-19 pro osoby starší 80 let. Nyní se očkují lidé nad 40 let a zanedlouho se registrace otevřou největší věkové skupině, a to od 16 do 39 let. Očkování je pochopitelně dobrovolné.

Očkovací centra a vakcíny

Sice nemáme přímo možnost vybrat si očkovací látku. Můžeme se však poradit s lékařem a vybrat si poté takové očkovací centrum, kde mají požadovanou či požadované vakcíny. Každé očkovací centrum vykazuje statistiky toho, jaké vakcíny mají k dispozici. 

Základní typy vakcín

Proti onemocnění covid-19 byly vynalezeny celkem čtyři typy vakcín. Jedná se o vakcíny na bázi RNA (ribonukleová kyselina), dále vakcíny na bázi virového nosiče, za třetí vakcíny na bázi proteinů a nakonec vakcíny na bázi inaktivované celovirové vakcíny. V rámci Evropské Unie schvaluje a kontroluje vakcíny Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Detailní studie naleznete zde.

RNA vakcína

Vakcína funguje na na principu RNA, v níž je uchována genetická informace pro tzv. spike protein koronaviru. Ten si můžeme představit jako hroty na povrchu koronaviru, které viru umožňují proniknutí do buňky hostitele. Díky očkování si však naše tělo tento protein samo vytvoří, a díky tomu získáme imunitu. V České republice se tímto typem vakcíny očkuje v nejvyšší míře, a to konkrétně vakcínou Comirnaty od firmy BioNTech/Pfizer a vakcínou Moderna.

  • BioNTech/Pfizer: první vakcína, se kterou se na českém trhu očkovalo. Výhodou je, že lze očkovat osoby už od 16 let. Je zapotřebí dvou dávek v rozestupu 21 dní. Výhodou je také vysoká účinnost 95 %. Oproti tomu nevýhodou je velmi nízká teplota, ve které musí být před aplikací skladována.
  • Moderna: konkuruje vakcíně BioNTech/Pfizer. Je zde však o necelé procento nižší účinnost, tedy 94,1 % a očkovat se můžou osoby od 18 let. Dále rozmezí mezi aplikacemi dávek by mělo být 28 dní. Výhodou však je menší náročnost na skladování.
  • CureVac: německá vakcína, také na bázi RNA, která by se zanedlouho měla objevit také v očkovacích centrech v ČR.

Vakcíny na bázi virového nosiče (vektorové vakcíny)

Tyto vakcíny fungují na principu oslabeného opičího adenovirusu, který našemu tělu neškodí, ale slouží jako nosič (vektor) genetické informace o spike proteinu. Lidské buňky jsou tak díky vakcinaci schopny rozpoznat virus a spustit obrannou reakci. Nejpoužívanější vektorovou vakcínou v České republice je vakcína od firmy AstraZeneca, a poté od firmy Johnson & Johnson. Řadí se sem také ještě EU neschválená vakcína Sputnik V.

  • AstraZeneca: očkování touto vakcínou mohou být lidé straší 18 let. Její účinnost je 81,3 % a rozestup mezi dvěma potřebnými dávkami je 4 až 12 týdnů. Výhodou však je její teplota skladování, která je od 2 do 8 °C.
  • Johnson & Johnson: u této vakcíny je nutná pouze jedna dávka, což je pro mnohé obrovskou výhodou. Očkovat se můžou osoby starší 18 let. Nevýhodou je však oproti ostatním zmíněným vakcínám účinnost 67 %.

Vakcína na bázi proteinů

Tímto typem vakcín se v České republice zatím neočkuje, vakcína je stále ve vývoji a testovaní. Funguje na principu uměle (laboratorně) vyrobeného spike proteinu koronaviru SARS-coV-2. Když se tím člověk naočkuje, jeho tělo by mělo poznat skutečný koronavirus a spustit obrannou reakci.

  • Novavax: společnost má jeden výrobní závod dokonce i v České republice. Bude se jednat o dvě dávky v rozmezí 21 dnů. Účinnost se uvádí 96 %.
  • Sanofi: dvě dávky v rozestupu 28 dní. Účinnost se uvádí 85 %.

Inaktivováné virové vakcíny

Posledním typem vakcín jsou takzvané inaktivované nebo živé oslabené virové vakcíny. Tyto vakcíny fungují na tom principu, že obsahují usmrcenou formu viru SARS-coV-2, která nezpůsobuje onemocnění, ale naopak lidské tělo naučí koronavirus rozpoznat a chránit se proti němu. Řadí se sem čínská vakcína Sinopharm, která je stále ve vývoji a testu, není ještě schválená EU. A dále vakcína Sinovac, která byla pouze testována v Turecku. Dále čtěte: Krásné a štíhlé nohy do léta aneb jak co nejrychleji zhubnout tuk na nohách

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve