Přejídání patří mezi poruchy příjmu potravy. Pokud vás trápí, pak se vykašlete na diety a změňte jednu věc

 Ostatní 
17. května 2021 08:00 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přejídání patří mezi poruchy příjmu potravy Depositphotos
Různé poruchy příjmu potravy ovlivňují životy mnoha lidí. A co víc, přejídání je dokonce častější než anorexie nebo bulimie, o kterých se hodně mluví. Naštěstí se ale i přejídání dá léčit.

Tuto poruchu příjmu potravy lze definovat jako nutkavé stravování. To znamená jíst podstatně více jídla, jde o ztrátu kontroly nad tím, kolik nebo co dotyčný sní. Mnozí lidé se čas od času přejídají, aniž by utrpěli nějaké následky. Porucha přejídání je však jiná, protože epizody přejídání se stávají častými a začínají narušovat spokojenost, vztahy a  pocit vlastní hodnoty.

Jaká je účinná léčba

Mnoho lidí se mylně domnívá, že přejídání lze léčit přísným dodržováním konkrétního stravování, třeba diety. Ale tato porucha příjmu potravy je ve skutečnosti duševní choroba a jednou z nejúčinnějších metod léčby je kognitivně behaviorální terapie, tedy forma terapie zaměřená na změnu negativních vzorců myšlení. Funguje, protože myšlenky ovlivňují chování a emoce, jako je nutkání přejídat se, smutek, úzkost nebo nespokojenost s tělem.

"Jednoduše řečeno, změnou svého myšlení můžete změnit svoje chování, které vede k přejídání. A můžete se naučit, jak se přestat přejídat nadobro," říká psycholožka Gia Marson.

Jak můžete změnit svoje myšlení a přestat se přejídat

Myšlenky, které je potřeba zachytit, jsou rychle působící automatické myšlenky, které se objeví v reakci na situaci nebo vnitřní zážitek bez velkého přemýšlení nebo vědomé volby. Místo toho si všímejte spouštěčů a zkuste si udělat pauzu, než začnete jednat. Například pokud se obáváte reakce svého šéfa na výsledky vaší práce a automaticky se vám v hlavě objeví myšlenka typu "budu se cítit lépe, když si hned dám pizzu“, což děláte vždy, když se něčeho obáváte, zastavte se. Právě jste zachytili negativní myšlenku, která vás vede k přejídání.

Zvažte všechna fakta o této zrádné myšlence. Pravděpodobně zjistíte, že tato myšlenka je skutečně velmi zrádná, protože zrovna tak si můžete uvědomit, že "ve skutečnosti se pravděpodobně budu cítit ještě hůř, když sním celou pizzu, protože budu přejedený a navíc se na sebe budu zlobit, protože jsem ztratil kontrolu.“

Dále hledejte nerovnováhu v myšlence a přehnanou dramatičnost. Tím si uvědomíte, že "celá pizza“ a "právě teď“ jsou opravdu přehnané reakce. Můžete si přece dát jen dva plátky a zbytek později.

Nakonec posuďte, zda je myšlenka úplná, a podívejte se, co by mohlo chybět. Často zjistíte, že tato myšlenka vynechává důležité části širšího obrazu. Možná to není pizza, kterou potřebujete, ale čas na sepsání všech argumentů pro vašeho šéfa, které vám přinesou plusové body.

Tím, že sami budete tzv. napadat a měnit svoje nepravdivé, nevyvážené, nerealistické a neúplné automatické myšlenky, se trénujete, abyste byli schopni vidět plný dopad svých myšlenek na vaše emoce a stravovací chování. Přesněji řečeno, vaše automatické myšlení vás nejen vede k přejídání, ale nechává vás této poruše příjmu potravy prakticky napospas.

Dobrou zprávou je, že změna problémových myšlenek může mít zásadní význam. Tyto nerealistické, neužitečné myšlenky můžete nahradit těmi, které představují zdravou mentalitu. Místo toho, že se "budu cítit lépe, když hned sním celou pizzu“, zkuste "jsem trochu ve stresu, jdu se projít, abych se uklidnil."

Přejídání bývá těžké překonat, ale jde to. A pokud to nezvládnete sami změnou vlastního myšlení, není žádnou ostudou vyhledat odbornou pomoc. Rozhodně to stojí za to. Dále čtěte: Okinawská strava je známá především tím, že přináší dlouhověkost. Jejím plusem je i hubnutí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47