Dobrý sluha a zlý pán. Kdy se stává cholesterol zdraví nebezpečný?

 Zdraví 
07. května 2019 11:19 / Gabriela Simenonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Úloha cholesterolu v těle je nezastupitelná Shutterstock
Je to tak trochu paradox. Život bez něj není možný, pokud je ho ale moc, škodí. Co je to vlastně ten cholesterol? Cholesterol patří do skupiny živočišných tuků. Znamená to, že je produkován pouze v tělech živočichů, ne rostlin. Ideálním stavem je mít cholesterol v rovnováze. Jak ji ale dosáhnout a hlavně udržet?

Úloha cholesterolu v těle je nezastupitelná. Je součástí všech buněk v těle, je obsažen ve žluči a tvoří základ pro mnoho hormonů. Jak se do těla dostává? V první řadě je lidské tělo schopno si samo cholesterol tvořit. Mimoto ho přijímáme v potravě živočišného původu - je obsažen v mase, vejcích, játrech a podobně.

Čím cholesterol škodí?

I tady platí všeobecné pořekadlo, že čeho je moc, toho je příliš. Pro tělo je nezbytné jen určité množství cholesterolu. Je-li ho v organismu nadbytek, přispívá k cévnímu onemocnění, tzv. ateroskleróze. V praxi to znamená, že se cholesterol spolu s dalšími látkami ukládá v cévní stěně. Průsvit cév se tím zužuje. Tragickým následkem kritického zúžení tepny může být srdeční infarkt nebo mozková mrtvice.

Kdo je ohrožen vysokou hladinou cholesterolu?

Přestože cholesterol patří mezi tuky, jeho vysoká hladina nemá nic společného s obezitou. Člověk s nadváhou může mít cholesterol zcela v normě.

  • Předpoklady k nadbytku cholesterolu jsou z části dědičné.
  • Ovlivňuje ho strava a životní styl.
  • Vyšší cholesterol může být též důsledkem jiného onemocnění, například snížené funkce štítné žlázy nebo onemocnění ledvin. 
  • Ženy mají obecně nižší hladinu cholesterolu než muži, ale tuto výhodu ztrácejí po menopauze.

Hodný a zlý cholesterol

S cholesterolem to ale není tak jednoduché. Existují dva podtypy: LDL cholesterol je škodlivý a do těla se dostává především v tučných a smažených jídlech. Právě LDL cholesterol se ukládá do stěny cév a způsobuje aterosklerózu. Ten druhý, HDL cholesterol je tzv. "hodný". Nachází se v rostlinných olejích, především pak v olivovém. Brání „zlému“ LDL cholesterolu, aby se v cévách usazoval. HDL by měl v lidském organismu představovat více než třetinu celkového cholesterolu.

Můžeme stav cholesterolu ovlivnit?

Hladina cholesterolu je závislá především na tom, co jíme. Jenže ve skutečnosti celých 75 % cholesterolu se tvoří v těle, především v játrech, a pouze zbylých 25 % je přijatých se stravou. Proto někteří lidé mají hladinu cholesterolu vysokou i přesto, že je jejich jídelníček ukázkový. V tomto případě jsou na vině geny. V některých rodinách je prostě dědičný sklon k tomu, že tělo produkuje nadbytek cholesterolu.

Jak udržet cévy zdravé a mít cholesterol pod kontrolou?

  • Dbejte na dostatečný příjem vlákniny, tím se snižuje LDL cholesterol.
  • Zajímejte se o tuky ve stravě. Dávejte přednost rostlinným olejům před živočišnými tuky.
  • Nahraďte maso částečně sójou. Maso obsahuje bílkoviny, ale také mnoho tuku. Bílkoviny svému tělu dodáte i v sójových výrobcích, které tuk neobsahují. Výhodné složení tuků mají také ryby.
  • Hlídejte hmotnost. 
  • Přestaňte kouřit, brzy se v celkovém množství cholesterolu zvýší podíl HDL cholesterolu.
  • Cvičením se poměr mezi HDL a LDL cholesterolem zlepšuje.

Když ani při dodržování těchto pravidel nedojde ke zlepšení, zbývá medikamentózní léčba. Léků je několik typů, každý má své výhody i nevýhody. Předpis konkrétního léku by měl váš lékař zvážit podle vaší celkové anamnézy. Obecně však lze konstatovat, že přínos těchto léků na snížení hladiny cholesterolu a tím i snížení rizika je nesporný. (Dále čtěte: Cholesterol a největší mýty, kterým lidé věří).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve