Pampeliška lékařská: Plevel s významnými léčivými účinky

 Zdraví 
05. května 2019 16:07 / Šárka Sokolská
  1
📷
5 fotografií v galerii
Listy pampelišky jsou skvělým doplňkem do salátů Shutterstock
Pampelišky nejsou oblíbené zejména u zahrádkářů a těch, co si pěstují okrasný trávník. Většina holčiček je však miluje a těší se na to, jak si z nich upletou první věnečky. A ti, co využívají sílu bylin a přírody, na ně vyrážejí doslova s nůšemi, protože vědí, že tato rostlinka jim dodá obrovské množství léčivých vlastností. Využít ji lze totiž celou.

Pampelišky jsou v plném květu. Využijte proto jejich sílu pro vaše zdraví. Jedlé jsou prakticky celé, a to včetně kořene.

Listy pro játra

Listy pampelišky, zejména ty čerstvé mladé, jsou skvělým doplňkem do salátů. Chutí totiž připomínají tak trochu rukolu. Navíc tím prospějete játrům. Největší sílu mají ještě v době, kdy nejde pampeliška do květu. Čerstvé listy obsahují velmi důležité vitaminy a minerály, například vitamin B6, thiamin, riboflavin, vitamin C, železo, vápník, draslík, kyselinu listovou, hořčík nebo mangan.

Stvoly proti únavě

Cítíte-li se poslední dobu často unaveni a bez energie, stáhněte po stvolu pampelišky. Denně si dopřejte 5 - 6 stvolů po dobu čtrnácti dnů a budete překvapeni. Kromě únavy pomáhají stvoly také při cukrovce. Lidé trpící touto nemocí by si pampeliškové stvoly měli dopřávat denně po celý čas, kdy pampeliška kvete. Čerstvé stvoly údajně mohou bezbolestné rozpustit žlučníkové kameny, regulují činnost jater a žlučníku.

Kořen jako všelék

Největší sílu mají kořeny. Pročišťují krev, napomáhají trávení a působí povzbudivě. Čerstvé kořeny můžete rovněž přidat do salátů, sušené jsou skvělé pro přípravu čaje či tinktury. Pampeliška pomáhá při žloutence, dně, chorobách sleziny či onemocnění žlučníku a navíc odstraňuje svrbění kůže a různé vyrážky. Některé ženy si z nich připravují nálev a používají jej jako zkrášlující prostředek, který projasní tvář. Kromě pampelišky by vám v kuchyni neměly chybět další jarní rostlinky, o kterých jsme psali zde.

Pampeliškový med

Velmi oblíbený je z pampelišek med, který se připravuje z květů. Pomáhá při nachlazení a kašli. 

Potřebujete

  • 250 g květů pampelišky
  • 2 citrony
  • 1 l vody
  • 2 kg cukru

Postup

Květy vložte do hrnce společně s 1 l vody a šťávou ze dvou citronů. Nechejte je projít varem a asi po pěti minutách, kdy bude mít voda hnědou barvu, sporák vypněte a nechejte louhovat do druhého dne. Druhý den výluh zceďte a přidejte do něj cukr a vařte tak dlouho, dokud nezíská medovou konzistenci. Hotový med plňte do sklenic, které hned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve