Pampeliška lékařská: Plevel s významnými léčivými účinky
Pampelišky jsou v plném květu. Využijte proto jejich sílu pro vaše zdraví. Jedlé jsou prakticky celé, a to včetně kořene.
Listy pro játra
Listy pampelišky, zejména ty čerstvé mladé, jsou skvělým doplňkem do salátů. Chutí totiž připomínají tak trochu rukolu. Navíc tím prospějete játrům. Největší sílu mají ještě v době, kdy nejde pampeliška do květu. Čerstvé listy obsahují velmi důležité vitaminy a minerály, například vitamin B6, thiamin, riboflavin, vitamin C, železo, vápník, draslík, kyselinu listovou, hořčík nebo mangan.
Stvoly proti únavě
Cítíte-li se poslední dobu často unaveni a bez energie, stáhněte po stvolu pampelišky. Denně si dopřejte 5 - 6 stvolů po dobu čtrnácti dnů a budete překvapeni. Kromě únavy pomáhají stvoly také při cukrovce. Lidé trpící touto nemocí by si pampeliškové stvoly měli dopřávat denně po celý čas, kdy pampeliška kvete. Čerstvé stvoly údajně mohou bezbolestné rozpustit žlučníkové kameny, regulují činnost jater a žlučníku.
Kořen jako všelék
Největší sílu mají kořeny. Pročišťují krev, napomáhají trávení a působí povzbudivě. Čerstvé kořeny můžete rovněž přidat do salátů, sušené jsou skvělé pro přípravu čaje či tinktury. Pampeliška pomáhá při žloutence, dně, chorobách sleziny či onemocnění žlučníku a navíc odstraňuje svrbění kůže a různé vyrážky. Některé ženy si z nich připravují nálev a používají jej jako zkrášlující prostředek, který projasní tvář. Kromě pampelišky by vám v kuchyni neměly chybět další jarní rostlinky, o kterých jsme psali zde.
Pampeliškový med
Velmi oblíbený je z pampelišek med, který se připravuje z květů. Pomáhá při nachlazení a kašli.
Potřebujete
- 250 g květů pampelišky
- 2 citrony
- 1 l vody
- 2 kg cukru
Postup
Květy vložte do hrnce společně s 1 l vody a šťávou ze dvou citronů. Nechejte je projít varem a asi po pěti minutách, kdy bude mít voda hnědou barvu, sporák vypněte a nechejte louhovat do druhého dne. Druhý den výluh zceďte a přidejte do něj cukr a vařte tak dlouho, dokud nezíská medovou konzistenci. Hotový med plňte do sklenic, které hned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.