Vitamin D je potřebný nejen pro zdravé kosti. Jak poznáte, že ho máte nedostatek?

 Zdraví 
24. dubna 2019 18:07 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hladinu vitaminu D doplníte vejci a rybami  Depositphotos
Vitamin D je pro lidské tělo možná potřebnější, než si skutečně myslíte. Během zimy chybí hodně lidem, protože nesvítí slunce. Jaro sice už začalo, ale chvíli potrvá, než se jeho hladina začne vyrovnávat. Jak poznáte, že vám chybí? Čím ho můžete doplnit?

Vitamin D podporuje imunitní systém. Důležitý je především pro ukládání vápníku v kostech. Pokud vám chybí, vaše kosti jsou křehčí a snadněji se mohou zlomit. Dlouhodobě chybějící vitamin D může vést až k osteoporóze. Nedostatek déčka má negativní vliv i na psychický stav člověka. Lidé, kterým chybí velké množství vitaminu D, jsou náchylnější k depresím a úzkostem.

Špatně se vám spí

Často nemůžete usnout a v noci se budíte? Máte lehké spaní a probudí vás každý zvuk? Možná to tak máte již odjakživa, ale pokud se vám to děje až v poslední době a předtím jste spali dobře, měli byste zbystřit. Může jít o stres, ale ne vždy může za špatný spánek jenom napětí. Nízká hladina vitaminu D totiž může negativně ovlivňovat spánek také.

Cítíte se oslabení a bolí vás svaly  

Nevyvíjíte příliš velkou fyzickou aktivitu, ale stejně vás v poslední době všechno bolí? Každodenní činnosti vás unavují natolik, jako byste denně sportovali. Špatně se vám ráno vstává, každý den totiž cítíte nepříjemnou bolest svalů. Lékaři vyloučili různá onemocnění a řekli vám, že jste zdraví. V tom případě si nechte přezkoumat hladinu vitaminu D, která se pozná z vyšetření krve, pokud vám ji lékař nenechal zkontrolovat.

Máte špatné nálady nebo se vám zhoršují psychické potíže

Lidé mají většinou lepší náladu, když svítí slunce. V zimě častěji propadají smutkům, úzkostem a depresím. Za tyhle stavy může z velké části nedostatek hormonu serotoninu, jeho hladina se zvyšuje, když častěji vylézá slunce. Serotonin se spojuje i s hladinou vitaminu D. Pokud vám chybí serotonin, pravděpodobně budete mít také nedostatek déčka.

Vysoký krevní tlak

Málokdo si uvědomuje, že vysoký krevní tlak může ovlivňovat nedostatek vitaminu D. Pokud na něj trpíte, nechte si udělat test, abyste zjistili, zda za to může nízká hladina déčka.

Co vám zvýší hladinu vitaminu D?

Vitamin D lze doplňovat různými způsoby. Najdete ho v jídle i potravinových doplňcích. Přečtěte si, čím hladinu déčka můžete podpořit.

Slunce

Pokud můžete, snažte se být během dne co nejvíce na slunci. Sluneční záření podporuje tvorbu vitaminu D. Bez opalovacího krému se tam však dlouho nezdržujte.

Vejce

Vitamin D se nachází jen ve žloutku. Pokud si chcete připravovat pravidelně jídlo z vajec, používejte na něj i žloutky, jinak z něj vitamin D nevydolujete.  

Potravinové doplňky

V lékárnách najdete několik potravinových doplňků, které zvyšují hladinu vitaminu D. Stačí se informovat u lékárníka a on vám s výběrem pomůže. Na podporu hladiny déčka lékaři často předepisují svým pacientům Vigantol ve formě kapek. Musíte se však od nich nechat vyšetřit.

Ryby

Nyní máte důvod jíst chvíli zdravě. Ryby prospívají lidskému organismu, podporují i tvorbu vitaminu D. Losos, tuňák nebo úhoř jsou ideální. O tom, jak si vyčistit plíce od nečistot, které dýcháme, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008