Pozor na příliš hustou krev. Může vás i zabít

 Zdraví 
24. dubna 2019 08:59 / Bronislava Silná
  2
📷
5 fotografií v galerii
Udržování správné hustoty krve chrání naše zdraví Shutterstock
Jsou situace, kdy může mít člověk příliš hustou krev. Může to vést k závažným komplikacím i smrti. Čtěte dál a dozvíte se víc.

Tělo je složitý systém, který je za normálních okolností schopen neuvěřitelně pružně reagovat na vnější podněty. Někdy ale regulační systémy selžou a projeví se různé odchylky a anomálie. Krev je někdy zředěna příliš, pak hrozí krvácení z nosu, z dalších sliznic a co hůř, krvácení do vnitřních orgánů, které bývá smrtelné. Co se stane, když je naopak krev příliš hustá?

Hustá krev také zabíjí

Bohužel i opačný extrém k příliš řídké krvi nás může zabít. Krev, která má vyšší hustotu, totiž nefunguje správně. Nepřenáší dostatek živin, neodvádí v dostatečné míře odpadní látky z jednotlivých orgánů. Příliš namáhá srdce, ucpává cévy. Lidé s vysokou hustotou krve proto trpí nejrůznějšími oběhovými potížemi, nedostatečným prokrvením některých částí těla, mozkovými příhodami či srdečními nemocemi.

Co prospívá naší krvi

Je pochopitelné, že když jsou parametry naší krve v nepořádku, musí nastoupit lékař, který posoudí, jaké léky nasadit a jak postupovat v léčbě. Je ale také dobré vědět, že hustota krve nikdy nezávisí jen na lécích, ale je do značné míry ovlivněna také naší životosprávou, tím, co jíme, co a kolik toho vypijeme. Někteří pacienti by patrně ani nemuseli být v léčení, kdyby byli schopni upravit svou životosprávu.

Pacient s příliš hustou krví by se měl vzdát průmyslově vyráběných a konzervovaných potravin. Nevhodný je i alkohol, smažené jídlo, příliš mastné jídlo, škodí také banány, brambory či pohanka. Sladkosti nejsou vhodné pro žádného člověka. Naopak je vhodné konzumovat pomeranče, grepy, česnek, granátová jablka, červenou řepu, zázvor, citrony, slunečnicová semínka, kakao a jahody, maliny či fíky. Je dobré si uvědomit, že pokud lékař nastaví léčbu podle vaší situace a podle původní životosprávy, může být po změně jídelníčku nastavena nevhodně a vy budete mít krev příliš naředěnou. Po úpravě stravy proto požádejte lékaře zhruba po měsíci, aby provedl nové vyšetření a upravil množství léků na ředění krve. Nezapomínejte na správný pitný režim.

Používané léky

Některé léky jsou docela obyčejné a běžné. Typickým příkladem je kyselina acetylsalicylová. Existují pak i další přípravky, které mají vyšší účinnost a mají také i vedlejší účinky. Zajímejte se proto o své zdraví a snažte se úpravou stravovacích zvyklostí předejít nadměrné konzumaci chemických preparátů. Pamatujte, že cílem je krev o správné hustotě a moudrý lékař jistě nebude bránit vaší snaze o zdravější životní styl. Někdy už je na prevenci pozdě, pak je alespoň dobré vědět, kdy zavolat záchranku. Více o tom v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod