Kimči: Potravina, která pomůže s hubnutím i trávením
Pokud jste o tomto jídle doposud neslyšeli, máme pro vás jeho stručnou charakteristiku.
Kde se vzalo kimči
Jedná se o tradiční korejskou pochoutku, která je připravena ze zeleniny a koření. Jde v podstatě o nakládanou či kvašenou zeleninu, která je už jen svým zpracováním zárukou toho, že se jedná o velmi zdravé jídlo. V dnešní moderní době bychom jej mohli nazvat superpotravinou.
Z čeho se kimči skládá
Kimči je nízkokalorické jídlo s vysokým obsahem vlákniny a živin. Lidé jej konzumují buď samostatně jako salát nebo jako přílohu k různým hlavním jídlům. Ti, kteří jej ochutnali, se shodují na tom, že jej budete milovat, nebo nenávidět. Prostě mu musíte přijít na chuť.
Lze jej připravit mnoha různými způsoby, záleží jen na vaší chuti. Základem by mělo být čínské zelí, pórek, šalotka či jarní cibulka, ředkvičky, česnek, zázvor, chilli, pepř, mořská sůl a sojová omáčka. Další ingredience, jako například okurek, paprika nebo ženšen už záleží jen na vás.
Vitaminová bomba
Kimči je zdrojem celé řady vitaminů, a to zejména vitaminů A, B1, B2 a C. Je prokázáno, že 100 g kimči vám poskytne více než polovinu jeho doporučené denní dávky. Tento pokrm je také bohatý na železo, vápník a zdraví prospěšné probiotické bakterie a kyselinu mléčnou. Obsahuje také neuvěřitelné množství silných antioxidantů, kapsaicin, karotenoidy nebo například flavonoidy.
Zlepšete své trávení
Jelikož je kimči vyrobeno primárně ze zelí, které je známé svými detoxikačními účinky, pomáhá skvěle při čištění střev, stimuluje lepší vstřebávání živin a celkově podporuje dobré trávení. Díky obsahu vlákniny také zabraňuje zácpě.
Další složkou, kterou kimči obsahuje, je česnek. Ten svým složením pomáhá při snižování hladiny cholesterolu v krvi, čímž eliminuje riziko vzniku mrtvice či infarktu. Bylo dokonce prokázáno, že pravidelná konzumace kimči snižuje hladinu cholesterolu v krvi až o pětinu. Česnek navíc obsahuje selen, který je velmi prospěšný pro pokožku a růst vlasů.
Česká alternativa kimči
Kimči však nabízí mnohem víc zdravotních benefitů. Vědci dokonce potvrzují, že svým složením pomáhá předcházet vzniku rakoviny, zejména pak karcinomu tlustého střeva. Nezastupitelné místo má toto jídlo také v redukční dietě a v celkovém ozdravování a očistě lidského organismu.
Pokud si však zatím netroufáte na pravidelnou konzumaci kimči, zkuste v prvním kroku sáhnout po tradiční české alternativě v podobě kysaného zelí. To při svém vzniku prochází stejnými procesy jako kimči. Také kysané zelí pro vás bude zdrojem mnoha vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek. Více si o jeho benefitech můžete přečíst zde.