Kysané zelí: Lék našich předků, který funguje na všechno

 Zdraví 
07. ledna 2018 08:48 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Kysané zelí je plné zdravých vitaminů a probiotik Shutterstock
V poslední době se složení naší potravy změnilo k horšímu. Základ jídla našich předků ještě před pár desítkami let tvořila především trojice potravin. Mezi ně patřilo i zelí. Lék našich prababiček, který stále funguje!

Zelí, brambory a mléko tvořily základ jídla našich předků ještě před pár desítkami let. Stravovali se tak lidé v zemědělských oblastech. Měli samozřejmě i další sezónní potraviny a obvykle také o nedělích jedli maso. Zejména zimní období ale zvládali se základní kombinací, kterou doplňovali uskladněnými ořechy, jablky, sušenými švestkami a případně vajíčky. Těch ale přes zimu mnoho nebylo.

Přednosti kysaného zelí

Kysané zelí je hlávkové zelí, které projde procesem fermentace. Ta změní strukturu a chuť produktu. Hlavně ale způsobí, že kysané zelí obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Možná jste ani nevěděli, že půl hrnku kysaného zelí obsahuje jen sedm gramů sacharidů, dva gramy cukru, ale už deset procent denní dávky vitaminu C, 11 procent doporučené denní dávky vitaminu K a po pěti procentech doporučené denní dávky vitaminu B6 a kyseliny listové. Půl hrnku zelí obsahuje asi 20 procent denní dávky sodíku. Najdeme tam i železo a mangan, draslík, proteiny a hlavně probiotika, která jsou podstatná pro správné fungování zažívání, imunity, ale také nervové soustavy.

Které nemoci kysané zelí zažene

Díky svému obsahu vitaminu C, vitaminu B6 a kyseliny listové drží zelí na uzdě hladinu homocysteinu a tvoří tak klíč k pevnému zdraví a dobré imunitě vůči prakticky všem nemocem. Rozhodně zelí udržuje správnou funkci střev, odstraňuje problémy s pokožkou, nadýmáním, zácpou, únavou a další nemoci, které jsou navázané na špatně fungující střeva. Reguluje hladinu cholesterolu.

Zvýšenou pozornost bychom proto měli věnovat konzumaci zelí zvlášť po nasazení antibiotik, která sice mohou pomoci našemu tělu v boji se zlými bakteriemi, ale současně obvykle vytlučou i bakterie zdravé. Zařazení kysaného zelí do jídelníčku má za následek také zvýšenou tvorbu neurotransmiterů a jako překvapivý závěr vědeckých studií proto je skutečnost, že osobám, které jedí kysané zelí, se změní způsob myšlení.

Kysané zelí ovlivňuje výrazně i některé typy nádorového bujení. Vychází se přitom ze studie, která prokázala, že zvýšený přísun Lactobacillu reuteri, který je obsažen v kysaném zelí, v kefíru a v jogurtech vede k ovlivnění produkce imunitních buněk, které jsou schopné likvidovat některé nádorové buňky. Příkladem může být rakovina prsu, ale i další typy nádorů, jako je rakovina jater, střev a plic.

Kysané zelí obsahuje i vitamin A, takže působí pozitivně na oči. Funguje též jako silný antioxidant. Proto pomáhá vylučovat z těla volné radikály a udržuje tak naše tělo a obzvlášť oči a kůži mladší a zdravější.

Další oblastí, kterou kysané zelí přímo ovlivňuje, jsou různé záněty v těle. Budou nás tedy méně bolet klouby a ovlivní se opět i některé druhy rakoviny, které vznikají na základě vleklých zánětlivých procesů. Zelí dokáže také pomoci produkci hormonů štěstí, čímž pozitivně ovlivňuje náladu a umí odbourávat stres. Zelí umí také dobrým způsobem ovlivnit naše chutě. Lidé, kteří často konzumují kysané zelí, mají mnohem menší sklony k obezitě.

Jak zelí konzumovat a kolik

Kysané zelí je zdravé syrové i vařené. Je jasné, že vařené zelí ztrácí svůj obsah vitaminů, takže určitě stojí za to zařadit kysané zelí do jídelníčku v čerstvé podobě. Pro dosažení pozitivního vlivu na naše zdraví stačí už několik lžic denně. Jestliže vám zelí chutná, pak si ho můžete dát i více. Nezapomínejte, že obsahuje dost soli. Není proto vhodné dávku přehánět a je zase dobré sůl v jiných pokrmech ubrat. Zelí nedoslazujte a samozřejmě nedoplňujte knedlíky a dalšími potravinami, které naše zdraví ničí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve