Jak postupovat při zánětu močového měchýře

 Zdraví 
06. ledna 2019 10:36 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zánět močového měchýře se přihlásí bolestí v podbřišku a pálením při močení Pixabay
Jde o onemocnění, které častěji postihuje ženy. Ale v žádném případě ho nesmíme zanedbat. Poradíme vám, co dělat, když se u vás projeví.

Zánět močového měchýře neboli cystitida postihne alespoň jednou za život každou druhou ženu. Mužů méně, neboť bakterie se u nich do močové trubice obtížněji dostávají. Co ale dělat, když se nemoc objeví? A jak ji poznat?

Příznaky

Typickým příznakem cystitidy je pálení při močení, bolesti v podbřišku, nucení na močení, zvýšená teplota a někdy i malé množství krve v moči. Moč může být více cítit, bývá zakalená. Příznaky se nemusí projevit všechny. Důležité je umět odlišit zánět močového měchýře od zánětu ledvin. Jakmile vás bolí spíše v zádech a máte nejen zvýšenou teplotu, ale horečky, jedná se o podstatně závažnější stav a k lékaři musíte okamžitě.

Léčba

Při prvních projevech cystitidy nemusíte panikařit. Někdy nemoc odezní s vhodnou domácí léčbou. Důležité je stanovit si jasně začátek příznaků a pozorovat jejich vývoj. Jestliže nemoc do tří dnů nezmizí, určitě běžte okamžitě k lékaři, protože komplikace by mohly být závažné.

Je třeba začít přijímat dostatek tekutin. Zejména čistou vodu a neslazené nápoje, do kterých se nepočítají nápoje alkoholické a káva. Na každých deset kilo vaší hmotnosti byste měli vypít asi 3 deci vody. Z bylinek stojí za použití lichořeřišnice, rakytník a extrakt z brusinek. Abyste ulevili bolestem, můžete použít volně prodejný ibuprofen, ale ten opravdu jen uleví příznakům. Samozřejmě buďte doma, v teple a v klidu.

Pokud nemoc neustoupí, navštivte lékaře. Nejčastější příčinou jsou sice bakterie Escherichia coli, ale nejlepší je, pokud lékař provede rozbor a nasadí léčbu antibiotiky, která budou cílit na kmen, který nemoc vyvolal. Cystitida totiž bývá způsobena i jinými bakteriemi.

Ještě jiný postup je třeba zvolit v případě těhotenství. Tam by žena neměla otálet a měla by vyhledat lékaře okamžitě při prvních příznacích. Cystitida totiž v tomto případě může vést až k potratu.

Prevence

Mezi základní preventivní opatření patří dodržování hygienických návyků. Zejména ženy by měly respektovat po močení směr utírání vždy zepředu dozadu. V opačném případě hrozí snadné zavlečení bakterií z oblasti řitního otvoru k močové trubici. Někdy dochází k infekci močového měchýře po divočejším sexu. Nevhodný je také nadměrný přísun sladkých jídel a cukrovinek. Škodí kouření, které snižuje slizniční imunitu. Pokud se zajímáte, jak s kouřením přestat, může vás inspirovat článek zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod