Penízovka má antibiotické účinky a snižuje krevní tlak. Najdete ji na kmenech listnatých stromů

 Zdraví 
02. prosince 2020 11:11 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Penízovka roste v bohatých trsech Depositphotos
Většina lidí sbírá houby od léta do podzimu, ale málokdo v zimě, což je škoda. Některým z nich se daří především v nízkých teplotách a jsou plné vitaminů. Mezi ně patří penízovka sametonohá. Má mnoho skvělých zdravotních účinků a jako jedna z mála nezmrzne ani v minus deseti stupních Celsia. Zjistěte, jak prospěje vašemu zdraví a kde ji hledat.

Penízovka se využívá zejména v lidovém léčitelství, má totiž antibiotické a protiplísňové vlastnosti. Můžete ji znát i pod názvem vánoční houba, protože nesnáší teplo, kvůli kterému měkne, takže se jí daří hlavně v zimním období. Nemusíte se bát, že si penízovku spletete s jinou houbou. Má ojedinělý vzhled. Jde o drobnou houbu, která roste v bohatých trsech. Klobouk vánoční houby má žlutooranžovou barvu a směrem ke středu trochu tmavne.

Kde můžete penízovku najít?

Penízovku nepřehlédnete zejména díky její výrazně žlutohnědé barvě. Pokud nenapadne hodně sněhu, zahlédnete ji hned, protože bílý sníh penízovku ještě více zvýrazní. „Tato houba roste od listopadu do března v parcích a zahradách, a to především na pařezech či kmenech listnatých stromů,“ tvrdí mykolog Pojezný.

Často se vyskytuje na vrbách, olších, topolech nebo jasanech. Dále se s ní můžete setkat v blízkosti potoků. Největší šanci najít penízovku máte po prvních mrazících, což odpovídá listopadu a prosinci.  

Léčivé účinky penízovky

Penízovka má nejen výtečnou chuť, ale prospěje i vašemu zdraví. Obsahuje vitaminy A, C a D. Chudá rozhodně není ani na minerály, dodá vám sodík, zinek, železo nebo hořčík. Vánoční houba funguje jako přírodní antibiotikum. Pomáhá i lidem, které trápí vysoký krevní tlak či špatný cholesterol. Penízovka dokáže obnovit střevní mikroflóru a očišťuje střeva. Podporuje správnou funkci slinivky břišní.

Penízovka podporuje léčbu kožních plísní, alergií a akné. V případě, že vás trápí nehtová plíseň, vyzkoušejte tinkturu z této zázračné houby. A jako bonus obsahuje malé množství tuků, takže ji můžete zařadit do svého jídelníčku, když plánujete zhubnout několik kilogramů. Penízovka není jediná houba, která má velmi dobrý vliv na zdraví. Houba nesmrtelnosti podpoří imunitu a pomáhá při Alzheimerově chorobě.

Jak penízovku zpracovat?

Při zpracování penízovky můžete využít svoji fantazii a kulinářské schopnosti. „Lze ji upravovat na všechny možné způsoby, jenom nožky by měli lidé vynechat, protože jsou hodně tuhé,“ tvrdí mykolog. Přidat ji můžete do polévek, rizota, omelet či omáček. Výjimkou není ani houbový guláš. Nemusíte se bát kombinace penízovky s masem. Někteří z ní dělají i nálev. Pokud vás už omrzelo jíst o Štědrém dni kapra, vyměňte ho za penízovku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47