Jak se vyhnout nezdravé snídani

 Zdraví 
28. dubna 2019 07:58 / Bronislava Silná
  1
📷
5 fotografií v galerii
Co zařadit do snídaně, aby byla vydatná a zdravá? Shutterstock
Snídaně má být základním jídlem, které má dodat tělu živiny a zajistit dobrý start do nového dne. Přesto většina lidí snídá naprosto nevhodné pokrmy. Máme důležité informace, čemu byste se měli zcela vyhnout.

Na snídaně existuje mnoho pohledů. Někdo nesnídá vůbec, jiný si namaže kousek chleba máslem, další si chystá velkou hostinu a má snídani jako nejdůležitější jídlo dne. Co je správné? Pokusíme se vaše otázky zodpovědět.

Snídat či nesnídat?

Ta nejobecnější odpověď zní snídat. Ale existují lidé, kteří mají svůj vnitřní režim nastavený jinak a bezprostředně po probuzení nejsou schopni jíst. Není proto žádný problém, pokud si snídani poněkud časově posunete a zaměníte se svačinou. Také lidé, kteří pracují v jiném časovém režimu a dostanou se například k večeři až později večer, si nemusejí dělat vrásky, pokud se jim nechce dopoledne nic jíst. Je to přirozené, tělo není stavěné k tomu, aby neustále přijímalo potravu. Potřebuje si také odpočinout.

Co určitě nesnídat

Je to vlastně docela jednoduché. Určitě nesnídejte nic, co obsahuje především bílou mouku, cukry, margaríny, slazené cereálie a ovocné šťávy. Tím je vyřazena většina běžně konzumovaného pečiva, řada všelijakých koláčů či jiných cukrářských výrobků, ovocné džusy, marmelády a další potraviny, které se sice často ke snídani konzumují, ale jsou tím nejhorším myslitelným startem do nového dne. Tyto potraviny mají vysoký glykemický index, okamžitě zvyšují hladinu cukru v krvi a velmi rychle je po nich zase hlad. Mají za následek inzulinovou rezistenci, obezitu, cukrovku a kardiovaskulární onemocnění. Více o tom se dočtete třeba v článku zde.

Co do snídaně zařadit

Snídaně by měla obsahovat opravdu celozrnné pečivo. Měla by obsahovat přiměřené množství bílkovin. Určitě tedy uvažujte o kvalitním tvrdém sýru, šunce, vejcích, tofu, tvarohu či tučném neslazeném jogurtu. Ovesné vločky jsou také skvělým zdrojem vlákniny i různých minerálních látek. Výborný může být i kousek ovoce. Velmi dobře proto k sobě pasují vločky se smetanovým jogurtem a jablkem či banánem. Energeticky vydatné, a přitom plné vlákniny a zdravých tuků. Prostřídejte se slaninou s vejci, celozrnným chlebem s kvalitním sýrem a dalšími dobrotami. Nezapomeňte si i ke snídani dopřát trochu zeleniny. Listová je nejlepší, ale klidně i kus papriky či okurky. Zkrátka to, co máte rádi a přitom to prospěje vašemu zdraví.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod