Čaga: Houba, která vypadá jako nádor a pomáhá jej také léčit

 Zdraví 
25. dubna 2019 08:37 / Šárka Sokolská
  3
📷
4 fotografie v galerii
Tuto houbu lze najít vysoko na kmenech stromů, kde parazituje Depositphotos
Její vzhled není nic proti tomu, co všechno dokáže s naším zdravím. Pokud jste ještě neslyšeli o zázračné houbě jménem čaga, je nejvyšší čas. Podle posledních výzkumů totiž tato houba umí zastavit i rakovinotvorné bujení.

Čaga má také své české jméno - ryšavec šikmý. Jde vlastně o dřevokaznou houbu, která se nejraději usídluje na břízách. Svým vzhledem tak trochu připomíná nádor, který doslova odebírá stromu veškeré živiny a sílu. Možná právě proto je čaga tak silná proti celé řadě neduhů.

Nejkvalitnější je sibiřská

Čaga má svůj původ na Sibiři, kde jí prospívá nejenom čistý vzduch, ale také i extrémní mrazy a chlad, což z ní dělá velmi silný antioxidant. Proto je nejkvalitnější čaga právě z této oblasti. Tamní obyvatelé ji už po dlouhá staletí považují za houbu nesmrtelnosti. Podle některých výzkumů totiž obsahuje mnohem větší koncentraci léčivých látek, než najdeme v jiných houbách či bylinách.

Zklamání pro pěstitele

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si tuto houbu pěstovali stejně jako třeba hlívu ústřičnou, tak vás asi zklameme. Tato houba se pěstovat nedá. Jde o čistě přírodní produkt, který se vyskytuje jen velmi zřídka. A tím, že roste hodně vysoko na stromě, není až tak běžně dostupná. Sbírá se na podzim a na jaře, kdy má největší koncentraci účinných látek.

Všetranný lék

Čaga má mnohostranné léčivé schopnosti. V první řadě posiluje imunitu tím, že pomáhá odstranit toxiny z těla. Ryšavce by měli užívat také lidé, které trápí problémy s trávícím traktem. Zklidňuje žaludek, dvanácterník a střeva, pomáhá při potížích se slinivkou, při zánětech žaludku, vředech i u ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby. Látky obsažené v houbě prý také zpomalují proces stárnutí. Udržuje zdravou barvu pleti a mladistvý vzhled. Výzkumy rovněž prokázaly podpůrné účinky čagy při léčbě nádorových onemocnění, posiluje léčebné účinky ostatních léků a sama zastavuje rakovinné bujení. Proti rakovině se lze účinně bránit i pomocí celé řady koření. Více na toto téma jsme psali zde

Čaj i pilulky

Čagu můžete konzumovat několika způsoby. Buď jako čaj, který je však třeba pít dlouhodobě, a nebo ve formě tabletek či prášku. Pokud budete vybírat doplněk stravy, zaměřte se na to, zda obsahuje pouze čistý extrakt bez přidaných látek. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008