Důležitá zpráva pro všechny, kdo rádi běhají. Nejlepší regenerací po běhu je spánek

 Zdraví 
02. ledna 2022 14:09 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Regenerace po běhu je vlastně úplně jednoduchá Pixabay
Jak regenerujete poté, co si dáte pořádně do těla a uběhnete pár kilometrů? Používáte různé masáže nebo rollery? Nemusíte. Prostě si jděte jen lehnout.

Regenerace po běhu je samozřejmě důležitá. Mnozí trenéři nabízejí různá řešení, někdy skutečně velmi sofistikovaná. Od kryokomor až po masážní pistole a různé koupele. Ale věda na to přišla. Nejlepší regenerací pro vaše svaly po běhu je prostě spánek.

Spánek jako nejúčinnější regenerace

Terapeutka měkkých tkání Anna Gardiner vyhodnotila řadu běžných technik regenerace, a to včetně ledových koupelí, kompresních ponožek, protahování a epsomských solí, a zjistila, že všechno je lidově řečeno k ničemu.

Fyzioterapeutka a trenérka běhu doktorka Victoria Sekely zveřejnila na svém Instagramu jednoduché vysvětlení, ve kterém se zabývala tím, proč je spánek prostě nejlepší. Poukazuje přitom na studii z roku 2020 publikovanou v Journal of Science and Medicine in Sport, která zjistila, že vytrvalostní sportovci, kteří spí méně než sedm hodin v noci, mají o 50 % vyšší pravděpodobnost, že se během dvou týdnů zraní.

Samozřejmě, nejste žádní vrcholoví sportovci. Ale i tak je spánek nejlepší regenerací a svalovou obnovou. Jinými slovy, pokud pravidelně spíte méně, pak nepřetržitý nedostatek spánku vám může bránit v tom, abyste se po běhu zotavili a abyste byli stále silnější nebo rychlejší. 

Spěte dostatečně a nemusíte regenerovat

Pokud skutečně máte dlouhodobý nedostatek spánku, pak nečekejte, že se všechno otočí hned po první noci, kdy si dopřejete řádné spaní. Lepší je dát nejprve své spaní do pořádku, což jistě zabere nějaký čas, a teprve pak vyrazit běhat, navyšovat kilometry nebo zrychlovat.

Určitě jste mnohokrát slyšeli o sportovcích, kteří si chodí mezi tréninky lehnout. Takže regenerační spánek není skutečně žádným výmyslem. Proč byste s ním tedy neměli začít pracovat i vy, i když jen rekreačně běháte pro zlepšení vlastní kondice nebo shození nějakých těch povánočních kil.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008