Pití zelené vody je jedním z nejnovějších trendů zdravého životního stylu. Dokáže mnoho věcí

 Zdraví 
19. prosince 2021 07:28 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Tekutý chlorofyl do sklenice vody je aktuálně nejlepší formou konzumace tohoto doplňku stravy Shutterstock
Co je to ta zelená voda, která je momentálně považována doslova za vodu živou? Nemusíte se bát. Tento zázrak zcela vychází z přírody a dokáže spoustu věcí.

Pokud jde o jídlo, zelená je přirozeným znakem zdraví, čerstvosti a chuti. Vzpomeňte si na špenát, chřest, avokádo, kiwi, kapustu, zelený čaj, limetky, bazalku a mnoho dalších věcí. Abychom získali optimální výživu, často se nám říká, abychom jedli více těchto zelených potravin. V přírodě se zelená objevuje kvůli fytochemikálii zvané chlorofyl. Ten je vlastně zodpovědný za barvu listové zeleniny, pokojových rostlin či trávy na vaší zahradě. Chlorofyl absorbuje sluneční záření a přeměňuje ho na energii pro rostliny.  A jak chlorofyl prospívá lidem?

Co umí chlorofyl

Doktor DJ Blatner říká, že "výzkum, který je k dispozici, naznačuje, že zdravotní přínosy chlorofylu zahrnují antioxidační aktivitu, ochranu proti rakovině, podporu zdraví střev a protizánětlivé účinky."

Existují tři způsoby, jak můžeme získat chlorofyl, říká Blatner. Prvním je konzumace přirozenějších zelených potravin včetně zeleniny, ovoce, matcha a bylinek. Druhá je prostřednictvím doplňků, které přicházejí jako místní léčba, stejně jako prášky, pilulky a tekutý chlorofyl. A třetí cesta je přes celé potravinové zelené prášky nebo řasy, ať už v potravinách. jako jsou nori, mořské řasy nebo chaluhy nebo v doplňcích stravy v podobě spiruliny a chlorelly.

Při nákupu doplňků stravy s chlorofylem se nejčastěji setkáte s chlorofylinem. Ten je upravenou verzí chlorofylu, která je při výrobě doplňků stabilnější. Chlorofylin je rozpustný ve vodě, díky čemuž může být lépe vstřebatelný než chlorofyl, který je rozpustný v tucích. Přesto se raději poohlédněte po tzv. zelených pilulkách nebo doplňcích z řas. Mají totiž na rozdíl od produktů s chlorofylinem ještě další živiny.

Chlorofyl toho opravdu hodně umí. Například při aplikaci jako topická mast byla zelená živina spojena se snížením akné, lepším hojením ran a menším poškozením sluncem. Studie na lidech ukázala, že 300 miligramů chlorofylinu v podobě denní pilulky nebo kapek do vody vykazovalo protektivní účinky proti rakovině pro osoby s vysokým rizikem rakoviny jater nebo osoby vystavené vysokému množství toxinů z životního prostředí. A studie na zvířatech propojily celé potraviny a tekutý chlorofyl a chlorofylin s vysokým antioxidačním a protizánětlivým účinkem, stejně jako zlepšením zdraví střev a zdraví jater. Příjem doplňkové formy chlorofylinu byste ale měli udržovat v rozmezí 100 až 300 miligramů denně. Vyšší dávky mohou vést ke střevním potížím nebo průjmu.

Přirozené chlorofylové potraviny

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve