Správné česání vlasů. Nedělejte základní a zároveň častou chybu, nikdy je nečešte od shora dolů

 Krása 
13. prosince 2021 16:46 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Špatná technika česání způsobuje lámavost vlasů Pixabay
Základem zdravých vlasů je správné rozčesávání. Umíte to ale opravdu udělat správně? Spousta lidí dělá základní chybu.

Česání z vlasů odstraňuje pevné nečistoty a zabraňuje tomu, aby se vlasy dále zachytávaly do sebe a tím se potom mohly začít třepit. Kromě toho pomáhá rozvádět kožní maz po celé délce vlasů, což je pro vlasy přirozená, zdravá regenerace a ochrana. Pokud si ale myslíte, že česání má probíhat od hlavy směrem dolů, děláte to špatně jako drtivá většina národa. Jak to tedy má být správně?

Suché vlasy

Vlasy rozčesávejte od konečků po kořínky, tedy odspoda nahoru, směrem k pokožce. Pokud  se na ně vrhnete rovnou od pokožky hlavy a taháte zacuchané vlasy směrem dolů, vlasy potom neskutečně trpí. Proto začnete zhruba deset cm od konečků a postupujte směrem nahoru. Při česání se vždy snažte být co nejjemnější a zacuchané vlasy “nervat” silou.

Mokré vlasy

I k mokrým vlasům je potřeba se chovat velmi jemně, protože jsou mnohem více náchylnější  k porušení vlasové struktury. Základem každého mytí je tak nejenom kvalitní šampon, ale především kondicionér, který vlasové vlákno uhladí a pomůže tak snadnějšímu rozčesávání. Po umytí rovněž vlasy netřete, neždímejte, ale jen lehce pomačkejte a nechejte chvíli vsáknout do ručníku. Poté je opatrně rozčešte, nejlépe pomocí jednořadého hřebenu nebo prsty.

Kudrnaté vlasy

Pokud chcete mít krásně definované vlny, nikdy kudrnaté vlasy nečešte mezi mytími. Máte-li pocit, že jsou vlasy již příliš zacuchané, raději je znovu umyjte. Jestli na mytí není čas, stačí je pročesat  navlhčenými prsty. Kudrnaté vlasy rozčešte po mytí a zvláštní péči věnujte masáži pokožky, protože kudrnaté vlasy jsou téměř vždy velmi suché.

Nezapomeňte na masáž hlavy

Pokud máte vlasy zbaveny všech uzlíků a zacuchanců a hřeben po nich krásně klouže, přejděte k vlasové pokožce. Několikrát ji přejeďte kartáčem na vlasy. Masáží vlasové pokožky podpoříte látkovou výměnu v pokožce a uvolníte mazové a potní žlázy. To platí jak pro suché, tak i pro mokré vlasy. Češte se ideálně 2x denně.

Dětské vlasy 

I dětské vlásky potřebují speciální péči, ale ne stejnou jako v případě dospělých. Používejte kvalitní hypoalergenní šampony a nezapomeňte na kondicionéry. Zvláště u malých slečen, které chtějí mít dlouhé vlasy, bývá rozčesávání někdy úmorné. Volte také vhodné gumičky, které vlásky netrhají, předchází zacuchání a nezanechávají otlaky. Nevhodná gumička může také způsobit lámavost vlasů. 

Zdroj: healthline.com, timesofindia.indiatimes.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve