Lidí s Alzheimerovou chorobou přibývá. Navíc se většina z nich se o své diagnóze nedozví včas

 Zdraví 
14. prosince 2021 08:30 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Zásadní je se o své nemoci dozvědět brzy Unsplash
Počet lidí s Alzheimerovou chorobou se oproti loňskému roku nebezpečně zvýšil. Alarmující je, že drtivá většina pacientů je diagnostikována pozdě nebo o své nemoci vůbec neví. Riziko onemocnění se přitom zvyšuje s věkem – předcházet mu pomáhá především vyvážená strava a zdravý životní styl.

O původu a dědičnosti Alzheimerovy choroby, která stojí za 60-70 % případů demence ve světové populaci, toho odborníci stále vědí jen málo. Její projevy jsou ovšem známy téměř notoricky – chronická zapomnětlivost, zmatení, ztráta pojmu o čase i schopnosti komunikovat se svým okolím jsou nejčastějšími příznaky demence, které mají negativní dopad i na jejich rodinu a blízké nemocných. Pacienti totiž zejména v pokročilejších stádiích nemoci ztrácejí schopnost se o sebe postarat a vyžadují neustálou péči a pozornost.

V současnosti je celosvětově známo zhruba 50 milionů pacientů s demencí, každých rok jich navíc přibude dalších zhruba 10 milionů. Podle České alzheimerovské společnosti u nás trpí demencí asi 159 tisíc pacientů, ať už se správnou diagnózou či nikoliv. V roce 2005 jich přitom bylo o třetinu méně. Riziko onemocnění drasticky stoupá s věkem – v průměru se s ním setká každý pátý člověk nad 80 let. Společně s postupným stárnutím populace se tak každý rok zvyšují i náklady na jejich péči.

O diagnóze nevědí

Alzheimerova choroba se řadí mezi nemoci, které jsou u nás i v zahraničí dlouhodobě poddiagnostikovány. Až neuvěřitelné tři čtvrtiny pacientů o své diagnóze nemusí podle dostupných dat vůbec vědět. Takřka tři ze čtyř pacientů se navíc o své diagnóze dozví až v pokročilém stádiu nemoci. Výpadky paměti nebo ztráta orientace jsou často spojovány s obvyklými projevy stárnutí. Právě proto se pacientům s Alzheimerovou chorobou nedostává včasné diagnózy, která by jinak vedla k mírnějšímu průběhu onemocnění. Řada seniorů na sobě také žádné změny nepozoruje, zejména nemají-li kontakt s rodinou a blízkými.

Pokud se příznaky demence podaří odhalit včas, postižení mají šanci na výrazné zlepšení kvality života v průběhu nemoci. Pomáhají například cvičení na zlepšení paměti a motoriky.

Nejlepší prevencí je zdravý životní styl

Pacienti s Alzheimerovou chorobou mají výrazně sníženou kvalitu života. Nepamatují si na své nejbližší, nevyznají se ve vlastním domě – a v pokročilých fázích nemoci nezvládají dodržovat ani základní hygienické návyky. Mění se také jejich povaha, mohou být náladoví nebo podráždění. I těm nejvážnějším projevům Alzheimerovy choroby se však dá do značné míry předcházet, a to především včasnou diagnostikou, úpravou životního stylu a důslednou péčí o tělo i mysl.

V nižším riziku onemocnění se nacházejí především pacienti, kteří se dlouhodobě vyvarují kouření a přílišné konzumaci alkoholu. Měli by také jíst vyváženou stravu, hlídat svůj krevní tlak a vyvarovat se potravinám bohatým na cholesterol a cukry.

Zdroj: ZPMV ČR.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve