Správnou péčí o zubní náhradu můžete předejít otlakům i zápachu z úst

 Zdraví 
17. listopadu 2021 09:05 / Kateřina Kofroňová
  2
📷
2 fotografie v galerii
I v případě, že již nemáte vlastní chrup, je péče o ústní dutinu nutná Unsplash
Zubní náhrada neboli zubní protéza je nedílnou součástí některých z nás. Aby stále vypadala dobře, seděla a nezpůsobovala zápach z úst, je potřeba o ni řádně pečovat. Nestačí ji jen opláchnout vodou a uložit na večer vlhkou do krabičky. Správná péče o zubní náhradu zahrnuje mnohem více.

Možná jste si právě přinesli svou první snímatelnou zubní náhradu, možná už ji máte doma roky. Jestliže jste u svých prarodičů kdysi viděli, že ji jen omyli pod tekoucí vodou a uložili do krabičky, nebo ji dokonce uložili do krabičky plné vody, zkuste na to teď zapomenout. Doba pokročila dopředu a o zubní náhradu je vhodné pečovat o trochu lépe.

Je-li zubní náhrada dobře udělaná, docílíte s ní krásného plnohodnotného úsměvu. Přijít o zuby ovšem neznamená přijít i o starosti s péčí o ústní dutinu. Vlastní zuby si už sice čistit nemusíte, ale i o umělý chrup je potřeba náležitě pečovat. Při nedostatečné péči se vám sice umělý chrup nezkazí, ale koledujete si o bolestivé otlaky a nepříjemnosti se zbytky fixačních krémů.

Pokud si umělý chrup nasadíte v osm ráno a sundáte v osm večer, je to celých 12 hodin, co skrz něj přijímáte potravu, nápoje a projde jím obrovské množství slin. Omýt zubní náhradu po tak dlouhé době jen vlažnou vodou zkrátka nelze. Stejně jako na zubech se totiž i na zubní náhradě usazují nečistoty, které je potřeba důkladně vyčistit.

Péče o zubní náhradu

Stejně, jako jste byli zvyklí si čistit vlastní zuby kartáčkem, je potřeba vyčistit i zubní náhradu. Rozdíl je v tom, že zubní náhrada se čistí mimo ústní dutinu. Existuje celá řada speciálních zubních kartáčků, které jsou o něco tvrdší a mají uzpůsobenou hlavičku pro efektivnější čištění. Můžete s nimi odstranit nejen usazeniny z jídla, ale také zbytky fixačních krémů. V závěru každodenní péče uložte zubní náhradu do roztoku vody a čisticí tablety.

Uskladnění zubní náhrady

Náhrada by nikdy neměla přijít do styku s kyselinou, louhy či koncentrovaným alkoholem, vařící vodou či sálavým teplem. Pokládat ji na topení, aby vyschla, je proto nežádoucí. Vhodné nejsou ani abrazivní pasty či prášky. Všechny tyto složky poškozují pryskyřici, proto k čištění zubní náhrady používejte jen takové přípravky, které jsou pro to určeny.

Péče o ústní dutinu

Čištěním zubní náhrady to ale zdaleka nekončí. Vyčistit je potřeba i ústní dutinu, a to i přes to, že v ní již nemáte vlastní chrup. Zbytky fixačního krému totiž často neuvíznou jen na zubní náhradě, ale také na vašich dásních. Měkký zubní kartáček si s nimi hravě poradí, a to velmi jemně a šetrně, ale zato důkladně.

První týdny s náhradou

Jestliže nosíte zubní náhradu teprve krátce, mohou vás nepříjemně trápit otlaky dásní. Týkají se většiny lidí, kteří začínají nosit umělý chrup, ale lze proti nim bojovat. Neberte to jako nutnost, která doprovází nošení zubní náhrady, ale jako vedlejší efekt, který lze pomocí antibakteriálních a protizánětlivých výplachů snadno léčit. Vhodný je také noční bylinný gel, který dásně pomůže rychleji hojit. Také jsme psali: Jak pravidelně čistit cévy od plaku a vyhnout se infarktu či mozkové mrtvici.

Zdroj: mayoclinic.org, healthline.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod