Hydratační potraviny, které vás v zimě dokáží ochránit od vysušené pokožky a rtů

 Ostatní 
17. prosince 2021 12:24 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Běžně dostupné potraviny dokáží v zimě pomoci s hydratací pokožky Shutterstock
Věděli jste, že existují potraviny, které dokáží hydratovat a chránit tak pokožku před vysušujícími účinky zimy? Skutečně existují. A kromě toho, že jsou dobré, dokáží zvhlčovat zevnitř.

Dietoložka Amy Gorin sestavila sedmičku takových potravin, které byste měli na svůj jídelníček zařazovat v zimě co nejvíce.

Citrusové plody

"Pokud si koupíte 100% pomerančový džus, tak vězte, že obsahuje asi 89 % vody!" říká Gorin. Ostatní citrusové plody, jako je grapefruit, se mohou pochlubit podobnými úrovněmi. Milovníci citrusových plodů budou také těžit z množství vlastností podporujících imunitu, jako je vitamin C a flavonoidní antioxidanty, aby odvrátily zimní nachlazení.

Okurky

Nejenže potraviny jako okurky, které mají až 95 % vody, pomáhají hydratovat pokožku, ale obsahují také vitaminy a živiny, které dokážou tělo zbavit přebytečné tekutiny. "Okurky jsou naplněné vodou a nabité vitaminem C," tvrdí Gorin. Vitamin C může pomoci odplavit z těla toxiny a udržet pokožku dostatečně zdravou, aby vydržela extrémní změny teplot. 

Mango

To je možná docela překvapení, ale mango obsahuje více než 80 % vody. Gorin doporučuje přidat několik plátků do ovesných vloček, abyste získali dvojnásobný účinek. Pamatujte však na vysoký obsah cukru v mangu.

Ovesné vločky

Obilí je nejen vydatná, uklidňující, základní zimní snídaně, ale také skvělý způsob, jak zvýšit příjem H2O. K vaření ovesné kaše je ostatně potřeba přidat vodu, a i když se jí hodně vypaří při ohřevu v mikrovlnce nebo na sporáku, tekutější ovesné vločky budou stále obsahovat více vody než miska suchých cereálií s minimem mléka.

Broskve

Peckovité ovoce, jako jsou broskve, překvapivě patří k těm nejvydatnějším na vodu, které můžete najít, s množstvím vody přesahujícím 90 %. "Kromě té vody získáte také vitaminy, minerály, antioxidanty a vlákninu," říká Gorin.

Polévka

Může se to zdát jako samozřejmost, ale studené polévky s vývary, jako je kuřecí nebo zeleninový vývar, mohou poskytnout skvělý zdroj vody. "Ráda doporučuji polévky na bázi vývaru, jako je minestrone nebo zeleninová," říká Gorin, ačkoliv dodává, že takovou polévku je ale potřeba doma skutečně uvařit a nepoužívat žádné polévky z plechovky nebo sáčku. 

Rajčata

Snad nejvíce hydratační potravinou na tomto seznamu jsou rajčata, zčásti díky přítomnosti lykopenu, silného antioxidantu, o kterém výzkum prokázal, že specificky chrání pokožku. Rajčata obsahují také 97 % vody a mohou pomoci chránit pokožku před poškozením UV zářením.

Zdroj: Bhg.

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky