Metoda prázdné místnosti vám pomůže nepřepínat se a utřídit si život

 Ostatní 
24. července 2023 10:07 / Michael Veselý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Představa prázdné místnosti vám pomůže udělat si pořádek v životě. Depositphotos
Jedná se o psychologickou pomůcku, která může být užitečná jak nerozhodným teenagerům, tak i letitým workoholikům a vůbec každému, kdo si v dnešní uspěchané době potřebuje utřídit život. Tenhle trik vám pomůže nepřepínat se a věnovat energii jen tomu, co má pro vás opravdu smysl.

Máte pocit, že toho máte moc? Nevíte přesně, kam byste měli dál směřovat? Zkoušíte plno věcí a nic z nich vám vlastně úplně nesedí? Nebo se teprve hledáte a připadá vám, že okolní svět je plný příležitostí, takže si z nich nedokážete žádnou vybrat? Pak přesně pro vás je tenhle článek. Nejste v tom sami. Každý se někdy cítil přetížený, zmatený nebo ztracený. Existuje ale způsob, jak sám sobě pomoci utřídit si myšlenky a zvolit, co ve svém životě opravdu potřebujete, co ne a kterou cestou se teď vydat.

Plno lidí má tendenci se přepínat, zkusit vše, k čemu mají příležitost. Chytají se možností, které by jim v životě mohli něco přinést a mnohdy už ani nemají čas pro něco dalšího, přesto žijeme v době, která má tendence nás tlačit k tomu, abychom neodpočívali a byli stále produktivní ve všech možných odvětvích. To ale vede ke dvoum negativním faktorům. Jedním z nich je samozřejmě vyčerpání a nedostatek prostoru, aby si vaše tělo a především mozek odpočinuli. To může vést k depresím, nezdravému životnímu stylu a po psychické stránce i vyhoření. Nesnažte se toho dělat příliš, protože odpočívat je přirozené.

Druhý problém nastává v tom, že děláme-li 10 věcí, pak ani jednu z nich nemůžeme dělat naplno a pořádně. Nikdo nemůže být nejlepší ve všem. Jsme neustále v jednom kole a nemáme dost možností soustředit se na jednu svou konkrétní aktivitu, ve které bychom se mohli opravdu zdokonalovat a rozvíjet. Mnoho lidí teď může říct, že to není tak snadné, protože si neumí vybrat. Neví, co odsunout stranou a čemu se věnovat naplno. Od toho je tu právě metoda prázdné místnosti.

Proč si musím vybrat?

Nejdůležitější je najít v životě ten správný směr. Pokud chcete být v něčem dobří, musíte se tomu opravdu věnovat. Někdo říká, že činnosti, kterou chcete zvládnout na jedničku, byste se měli věnovat alespoň třicet minut každý den. Existují i tvrzení, že pokud máte být v něčem dobří, potřebujete to dělat deset tisíc hodin. To znamená, že pokud budete svou vyvolenou činnost dělat dvě hodiny každý den, po 14 letech v ní budete opravdovým odborníkem. Samozřejmě to tak nefunguje do puntíku, ale teď už asi máte představu, jak náročné je věnovat se hned několika věcem naráz.

Pro mnoho lidí je ale v dnešní době opravdu těžké vybrat si jednu věc, které se budou věnovat. Možná máte koníček, který vás samotné baví, třeba malování, něco dalšího, čemu se věnujete s kamarádkou kupříkladu chodíte plavat, děláte povinnosti nad rámec své práce a ještě jste si našli společně strávený čas s dětmi u nějaké aktivity. K tomu je možné, že vás baví neustále nějak vylepšovat dům a teď jste si řekli, že by bylo fajn naučit se programovat. Ono na těch pár hodin volna večer po práci je i takový seznam až příliš dlouhý. Pokud ale nedokážete jednotlivé činnosti skloubit dohromady, je na čase vybrat si, co je pro vás prioritní.

Metoda prázdné místnosti je vlastně taková malá meditace. Žádnou místnost k tomu ve skutečnosti nepotřebujete, takže pokud nemáte doma uklizeno, nelekejte se. Stačí vám k tomu místnost ve vaší mysli. Usaďte se pohodlně doma na gauč, ke stolu nebo venku na trávník, zavřete oči a představte si sebe samotné uprostřed prázdné místnosti. Teď máte místo, kam potřebujete naskládat všechno, co aktuálně v životě máte a čemu se věnujete. Pokud tedy rádi jezdíte na kole, bude tam s vámi náhle i kolo. Jestliže chodíte s přáteli plavat, pověste někam do rohu plavky, potápěcí brýle a cokoliv dalšího, co potřebujete. Jestli se učíte nový programovací jazyk, přidejte stůl s počítačem. No a takhle se vaše místnost bude postupně plnit. Potřebujete knihy? Pracovní dokumenty? Dejte tam postupně plně všechno, co využíváte, potřebujete a tvoříte během celého týdne. Postupně se tak celá místnost naplní.

Až budete mít vše důležité pohromadě, vstaňte a odejděte do vedlejší místnosti. Je prázdná. A když se ohlédnete, možná vám bude připadat, že v té, kterou jste právě naplnili, je toho až moc. Jaký z toho máte pocit? Položte sami sobě tuhle otázku a řekněte si, jestli byste v tom přeplněném pokoji dokázali žít. Jestli nutně potřebujete všechno, co jste do něj naskládali. Tenhle pokoj, to je váš život takový, jaký ho teď máte. Není v něm dostatek prostoru.

A teď se dostáváme k nejtěžší otázce. Jak si tenhle prostor udělat? Existuje poměrně zajímavý postup, který by vám mohl pomoct. Představte si, že vás život by byl jako prázdná místnost. Nic neumíte. Nic neděláte. Nejste vázáni harmonogramem. Můžete si teď vybrat, protože cokoliv začnete dělat, se budete muset naučit od základu a věnovat se tomu opravdu dlouho, abyste se vypracovali. Co ze všech těch věcí, mezi kterými pendlujete a snažíte se je zvládat či stíhat byste chtěli dělat dál, i kdybyste museli začít od nuly?

Tohle je vaše odpověď. Do té nové prázdné místnosti si odneste jen to, co vás naplňuje natolik, že byste s tím začali klidně znovu od základů. Vyberte si to, co neděláte ze setrvačnosti, z povinnosti nebo protože už za to máte nějaké peníze navíc. Svůj život si můžete utřídit tím, že se budete věnovat především činnosti, která vás opravdu baví a díky tomu na ni získáte dostatek času. Nemusí to být jedna činnost, mohou být třeba dvě, ale ne osm nebo dvanáct. Čas není neomezený a vy nejste stroj. Nenechte se tedy uspěchaným jednadvacátým stoletím dohnat k přepínání sebe sama a snaze uspět ve všem.

Autorský článek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod