Dieta OMAD je oblíbená u světových celebrit. Povoluje jen jedno jídlo denně a pro tělo je poměrně nebezpečná

 Zdraví 
19. dubna 2023 10:17 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Jíst jednou denně je z dlouhodobého hlediska pro tělo nebezpečné Depositphotos
Mezi celebritami se to dietami jen hemží a teď je velmi oblíbená takzvaná dieta OMAD, která povoluje jen jedno velké jídlo denně. Ale funguje to? A hlavně, je to vůbec zdravé?

Mezi propagátory diety OMAD patří dokonce i slavní muži, třeba zpěvák kapely Coldplay Chris Martin nebo rocker Bruce Springsteen. Tvrdí, že si díky této dietě udrží váhu a mají spoustu energie. OMAD je ale vlastně jen jiná forma tzv. půstových diet. Obvykle při nich lidé jedí buď v režimu přerušovaného půstu nebo v určitém časovém úseku. Ale jedno jídlo denně? To už zní opravdu extrémně.

Pravda je taková, že věda dietu OMAD ještě dosud pořádně neprozkoumala. A co se týče hubnutí, tak je celkem logické, že tato dieta funguje, když obsahuje pouze jedno jídlo denně a zbytek je vlastně hladovění. „Lidé při této dietě smí konzumovat nula kalorií, s výjimkou vody, černé kávy nebo čaje a pak jedno jídlo denně za celý den,“ popsala tuto dietu výstižně nutriční specialistka Kimberly Gomer.

Takže co o dietách, založených na nějaké formě půstu, vlastně věda doopravdy ví? Výzkumy už prokázaly, že jedna forma přerušovaného půstu známá jako dieta 5:2, při níž se může jíst normálně pět dní v týdnu a další dva dny se pak konzumuje jen 800 kalorií nebo méně, může lidem pomoci lépe zvládat svou váhu. Není to však o nic lepší než jiné diety. Výzkum také zjistil, že časově omezené stravování, kdy se konzumuje jídlo s příslušným objemem kalorií v určitém časovém okně, také pomáhá kontrolovat váhu, a má dokonce i další zdravotní výhody, jako je například snížení krevního tlaku.

Jedna přehledová studie také zjistila, že mnoho různých typů půstů, včetně toho přerušovaného a půstu každý druhý den, může zlepšit funkci metabolismu. Například se vylepšuje hladina cukru a cholesterolu v krvi, snižuje se riziko zánětů, cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění.

Vědci se proto rozhodli provést také výzkum módní diety OMAD a zjistili nevídané věci. Všichni účastníci studie samozřejmě poměrně rychle hubli, tedy ztráceli tukovou hmotu. Jenomže ruku v ruce s tím ztráceli také i netukovou hmotu v těle, a dokonce se jim snižovala i hustota kostí. Pokud by se tedy dieta OMAD dodržovala dlouhodobě, velmi pravděpodobně by vedla k ochabnutí svalů a zlomeninám kostí.

Navíc jsou tu i další velké otazníky. Jak při jednom jídle denně dodržet všechny správné nutriční požadavky? Zejména pak na příjem energie, bílkovin, vlákniny a klíčových vitamínů a minerálů. Nedostatek těchto důležitých živin totiž může vést ke ztrátě svalové hmoty, riziku zácpy a špatnému zdraví střev. To znamená, že při OMAD dietě je nutné zajistit, aby jedno jediné jídlo denně obsahovalo správnou porci bílkovin a spoustu zeleniny, ořechů, semen a některého ovoce a celozrnných výrobků, stejně jako správnou porci mléčných výrobků, protože jinak by chyběl vápník a jód.

Odborníci se po prvním výzkumu diety OMAD shodli na tom, že celebrity, na rozdíl od většiny lidí, mají při držení této diety nejen odbornou péči, ale také potřebné látky doplňují kvalitními doplňky stravy. Pro většinu populace je něco takového luxusem, který si nemůže dovolit, a dieta OMAD se tak pro ně stává z dlouhodobého hlediska potenciálně škodlivou.

Autorský článek, další zdroj: The Manual

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008