Rychlá úleva od plného žaludku

 Zdraví 
26. prosince 2021 10:42 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Bolesti břicha z přejezení nebývá během Vánoc nic neobvyklého Pixabay
Vánoce, kromě dárků, znamenají také jedno - bohatě prostřený stůl. Může se tak stát, že vás kromě dárků překvapí i pěkný břichabol. Jak se jej rychle zbavit?

O Vánocích se často i ti nejzapřísáhlejší dietáři odvážou a dovolí si nějaké to cukroví či porci kapra navíc. Neobvyklá porce jídla navíc ale může pěkně rozhodit vaše zažívání. Jak rychle zasáhnout? Často pomohou tzv. babské rady.

Na alkohol i trávení 

Výborným a opomíjeným pomocníkem je čaj pu-erh. Úplně nejlépe svému trávení pomůžete, pokud jej vypijete ještě před štědrovečerní večeří. Nejenomže tím pomůžete urychlit trávení tučného jídla, ale tato čínská bylinka pomáhá také při odbourávání alkoholu. Pomůže vám však i ve chvíli, kdy už je vám ouvej. Nemáte-li po ruce tento zázrak čínské medicíny, sáhněte po mátovém či heřmánkovém čaji. Mátový čaj ale nepijte, pokud vás pálí žáha. 

Spojte tradici se zdravím

Na štědrovečerním stole by vám nemělo chybět jablko. Jednak jeho rozkrojením dodržíte jednu z vánočních tradic, ale především si tak můžete ulevit od pocitu plného břicha. Jablko totiž obsahuje  pektin, rozpustnou vlákninu, která prospívá správnému pohybu střev a stabilizaci mikroflóry. Doslova zázrakem je pro trávení také zázvor. Udělejte si čaj z čerstvého oddenku. Ale pozor, pokud máte citlivé trávení, raději se mu vyhněte, protože by vám mohl žaludek ještě více podráždit.

Je libo digestiv 

Neznamená to, že byste museli do sebe nalít celou láhev, ale dát si po vydatné večeři malého panáčka bylinkového likéru (například z fenyklu, šalvěje, anýzu a podobně) vám určitě neuškodí. Naopak. Takzvaný digestiv může být rychlou úlevou. 

Procházka neuškodí 

Celý den trávíte na gauči u pohádek, pak vydatná večeře a mezitím hromada cukroví - není divu, že vám tělo jasně vysílá signál, že už toho má plné zuby. Sice to svádí k tomu dát si šlofíka, ale věřte, že takto svému trávení rozhodně nepomůžete. Zkuste místo toho jít na krátkou procházku. Pohyb totiž urychluje metabolismus, tudíž snáz a rychleji tu nálož dobrot zlikvidujete.

Zdroj: healthblog.uofmhealth.org, webmd.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?