Zatočte s obtěžující bolestí bez chemie

 Zdraví 
11. září 2019 18:28 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bolest má mnoho příčin, ale existují fígle, jak jí čelit Pixabay
Něco člověka bolí a vezme si tabletku. Právě tato chyba stojí na začátku mnoha neštěstí a je příčinou poškozeného zdraví. Máme dobrá doporučení, jak se s bolestí vyrovnávat jinak.

Bolest je signál lidského těla, že něco není v pořádku. Bolest je tak vlastně dobrá, protože nás informuje o problému. Lidé necítící bolest jsou ve velkém ohrožení, že si nedopatřením velmi ublíží nebo dokonce zemřou na základě poranění, které si ani neuvědomí, nebo na nemoci, které se svými signály nepřihlásí.

Různé typy bolestí

Existují různé typy bolesti, které nejsou vůbec srovnatelné. Při silném zásahu do organismu cítí zdravý člověk obvykle prudkou bolest, která svou lokalizací odpovídá zdroji problémů. To je případ různých bouchnutí, zlomenin, pořezání či škrábanců. Stejně se ale mohou ozývat vnitřní orgány. Typická je například bolest žlučníku při průchodu kaménků či zánět zubu.

Existují bolesti, které jsou sice úporné, ale nemají zcela jasnou příčinu. Člověk trpící migrénou nezná přesný důvod svých obtíží, spíš si uvědomuje určité spouštěče – přepracovanost, stres, shon, nedostatek spánku. Osoby s vážným onkologickým onemocněním mohou mít bolesti na docela jiných místech, než je místo jejich nemoci – bolesti zad mohou doprovázet karcinom plic a podobně.

Existují ovšem i bolesti, které souvisejí s únavou, s věkem, s určitými degenerativními procesy v kloubech či dokonce s nerovnováhou minerálů v těle. Všechny výše uvedené bolesti se liší, ale všechny se dají ovlivnit i jinak než za použití tablet obsahujících preparáty proti bolesti. Tablety či dokonce speciální opiáty jsou někdy nutné a určitě potřebné, ale i proto, aby fungovaly, se s nimi má šetřit pro obzvlášť potřebné případy.

Lidský kontakt pomáhá

Byly prováděny studie na osobách, které žily osaměle, a porovnávala se úroveň jejich vnímání bolesti se situací, když jsou ve stejné situaci v prostředí bohatém na mezilidské kontakty. Závěr byl jednoznačný. I v případě silných bolestí způsobených onkologickým onemocněním je míra vnímání bolesti při dobrém sociálním zázemí podstatně jiná než v případě, že je člověk sám. Jsou pochopitelně bolesti, které si raději prožíváme o samotě, ale současně působí velmi blahodárně, když má člověk nablízku někoho, komu na člověku záleží, kdo se zeptá, co je třeba, kdo projevuje upřímnou náklonnost. Mnozí máme zkušenosti, že na určité drobné bolístky při dění bohatém na kontakty s lidmi třeba úplně zapomeneme.

Pijte vodu

Nejen, že je dobré pít vodu a nepít rum, jak se zpívá v jedné písni, kvůli tomu, abychom nepropadli závislosti na alkoholu, ale třeba i proto, že pitím vody činíme tělo odolnější proti vnímání bolesti. Dostatečný příjem této nejpřirozenější tekutiny způsobuje zvýšení prahu bolesti. Bolest nezmizí, ale není zdaleka tak silná. Nemá smysl se prolévat vodou, ale přiměřené popíjení dvou až tří litrů vody je určitě prospěšné.

Udržujte hladinu hořčíku

Další důležitý faktor na vnímání bolesti je hořčík. Když jej máme málo, tak jsme náchylnější ke křečím. A křeče bolí. Jestliže nás rozbolel ztuhlý sval, je také v křeči. Když má navíc tělo nedostatek hořčíku, sval má malou šanci se uvolnit. Hořčík proto ulevuje jak bolestem svalstva, tak i některým bolestem způsobeným vnitřními orgány.

Pohybujte se

Pohyb je nejen zdravý sám o sobě, ale je prospěšný i v boji s bolestmi. Ostrá chůze či dokonce i jiný sportovní výkon uvolňuje endorfiny. Tento známý fakt má ale dalekosáhlé důsledky. Endorfiny působí podobně jako opiáty, navozují pocity pohody a štěstí, a to zcela přirozeným způsobem. Nelze sice čekat, že se každý vážně nemocný člověk půjde proběhnout, ale mnoha nemocným by se ulevilo, kdyby se vypravili na pořádnou procházku. Některé bolesti se snižují, když se dané partie těla rozhýbají. Procházka tak může mít silné terapeutické účinky.

Další doporučení

Jak už bylo uvedeno i dříve, vyvarujte se stresu, dobře spěte. Pokud to jde, hledejte příčinu své bolesti a snažte se ji odstranit. O tom, jak spolu souvisejí bolesti zubů a potíže jednotlivých orgánů, najdete v článku zde. Někdy je až překvapivě jednoduché, jak radikálně zatočí s bolestí jediná návštěva zubaře nebo fyzioterapeuta. Kolik bolesti zahnaly třeba ledové obklady. Užívání léků vypadá jednoduše, ale velmi snadno se rozvíjí léková závislost a ta vede někdy i k fatálním následkům.

Témata: bolest, hořčík, voda, pohyb
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47