Vědci zjistili, že i mírnější forma nemoci COVID-19 může negativně ovlivnit mužské sexuální zdraví

 Zdraví 
26. dubna 2020 09:15 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Koronavirus způsobuje zřejmě víc potíží, než se dosud myslelo Depositphotos
V souvislosti s pandemií nemoci COVID-19 se s ohledem na zdravotní dopady nejčastěji hovoří o riziku poškození plic, srdce či nervového systému. S přibývajícími vyléčenými pacienty však vědci odhalují i další zdravotní důsledky, které koronavirus přináší. Podle nejnovějšího výzkumu čínských vědců může i mírnější forma onemocnění negativně ovlivnit mužské sexuální zdraví.

Čínští výzkumníci z Wu-chanu a Chu-peje analyzovali krevní vzorky několika desítek mužů ve věku od 20 do 54 let pozitivně testovaných na koronavirus, kteří z drtivé většiny prodělali jen mírnou formu onemocnění.

Vědci se ve vzorcích zaměřili na poměr testosteronu k luteinizačnímu hormonu a zjistili, že pacienti s COVID-19 dosahovali průměrné hodnoty 0,74, což je polovina normálního poměru.

„Nízký poměr těchto hodnot je přitom jedním z příznaků mužského hypogonadismu, poruchy funkce pohlavních žláz, jež vede ke snížení produkce pohlavních hormonů. Nedostatek testosteronu se poté u mužů projevuje například erektilní dysfunkcí, nízkým libidem nebo i problémy s početím,“ vysvětluje Adam Durčák, který se zabývá zdravou sexualitou.

Hrozí kvůli koronaviru epidemie neplodnosti?

Vědci nyní na základě výsledků testování plánují rozsáhlejší studii, která by jejich zjištění ověřila. Vzhledem k tomu, že průměrně více než polovina pacientů s COVID-19 jsou lidé v reprodukčním věku, je dle odborníků důležité zjistit, jak přesně virus na reprodukční soustavu působí.

„Předchozí studie již například odhalily, že se nový koronavirus může vázat na enzym ACE2, jehož značné množství se nachází v mužských varlatech. Právě tento orgán se tak může stát cílem útoku koronavirů. Jiné studie zase poukázaly na to, že těžký akutní respirační syndrom (SARS), vzdálený příbuzný nového koronaviru, může u mužů způsobit zánět varlat,“ doplnil Adam Durčák. Dále čtěte: Dezinfekce na ruce má v boji proti koronaviru nižší účinnost než voda a mýdlo. Zdroj: sexshop Růžový slon.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008