Loni se utopilo 160 lidí, zahradní bazény znají všichni záchranáři. Nepodceňujte proto jeho správné zabezpečení

 Zdraví 
21. července 2022 10:22 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Utopení dítěte v bazénu je velmi podceňované téma Pexels
Tropické teploty lákají k návštěvě koupališť, a pokud máte na zahradě bazén, nejspíš budete tyto dny trávit především v něm. Jenže letní radovánky někdy mohou končit jinak, než nás kdy v životě napadlo, a přinést do rodiny obrovské neštěstí v podobě utopení dítěte. Jak bazén zabezpečit?

Když je na zahradě bazén, bezpečí dětí je vždy ohroženo, a to v jakémkoliv věku. Základním pravidlem proto zní: nikdy nenechávejte děti na zahradě o samotě, tím spíš, pokud se jedná o neplavce nebo velmi malé dítě. Stačí pár vteřin nepozornosti a odpolední relax se může změnit v boj o holý život. Jak ale rodinné tragédii předejít?

Nejohroženější jsou neplavci

Především nejmenší děti a předškolní děti, které ještě neumí plavat, jsou nejvíce ohroženou skupinou. Přitom nejde jen o hluboké zahradní bazény, dítě se dokáže utopit i v malém nafukovacím bazénku. Především tedy hodně malé děti. Proto i když vidíte, že dítě v bazénu už stačí, tudíž předpokládáte, že se utopit nemůže, nikdy ho nespouštějte z očí. Člověk se totiž může utopit i v louži nebo ze lžičky vody. Dítě může uklouznout, zpanikařit, pod vodou se nadechnout a během pár minut vaší nepozornosti se utopit.

Krycí plachta

Základním prostředkem v prevenci proti utopení dítěte je krycí plachta, kterou byste měli dávat přes bazén, kdykoliv se nepoužívá. Ještě lepší je bezpečností plachta či lamela, která unese váhu i dospělého člověka. Dítě totiž může spadnout do bazénu (či záměrně do něj vlézt) i v případě, že je pokrytý plachtou. Pokud se jedná pouze o textilii či solární folii, která má za úkol ohřívat vodu v bazénu, může se dítě utopit i v ní. Taková plachta totiž jen stěží unese dítě, které je navíc schopno se na této ploše pohybovat jen velmi omezeně a může mít tudíž značné komplikace z bazénu opět vylézt.

Další zabezpečovací prvky

Vhodné je použít i fyzické zábrany v okolí bazénu, které dítě k vodě nepustí. Buď můžete bazén oplotit nebo pořídit flexibilní plot, který lze přizpůsobit velikosti a tvaru bazénu. Také je potřeba starat se o okolí bazénu, aby byla snížena pravděpodobnost uklouznutí či pádu přímo do bazénu. Existuje také bazénový alarm, který se spustí kdykoliv dojde k narušení vodní hladiny.

A pokud máte zabudovaný bazén, doporučuje se ho nechat zastřešit, aby se mohl v době vaší nepřítomnosti a nevyužívání zamknout. Je to velmi bezpečná metoda, jelikož dítě se bez klíče do bazénu nemá šanci dostat.

Nikdy nenechávejte dítě o samotě

Žádné dítě, a to dokonce ani to, které už umí plavat, by nemělo být ponecháno v bazénu bez dozoru. S menšími dětmi musíte v bazénu vždy fyzicky být a zajišťovat jejich bezpečí, větší děti můžete pozorovat jen z dálky, ale musíte mít situaci pod kontrolou. Tím spíš, pokud je dětí v bazénu víc. Za loňský rok se podle Českého statistického úřadu utopilo 160 lidí, v roce 2020 to bylo ještě o deset více. Z těchto úmrtí se v šesti případech jednalo o utonutí dětí mladších 14 let v důsledku pádu do bazénu.

Hlídat musí vždy jen jeden

Říká se, že čím více lidí dítě hlídá, tím méně je dítě v bazénu či jiné vodě skutečně hlídáno. Předtím než vleze dítě do vody, byste si vždy měli s ostatními přítomnými dospělými ujasnit, kdo hlídá jaké dítě (případně skupinku dětí). Každý pak totiž může lehce sklouznout k tomu, že začne předpokládat, že děti vlastně hlídá někdo jiný, tudíž není jeho dohledu potřeba.

Nenechávejte v bazénu žádné hračky

Jakmile děti bazén opustí, vyndejte současně všechny vodní hračky a jiné atraktanty, které by mohly děti do vody nalákat ve chvilce vaší nepozornosti. Proto veškeré vodní pistolky, kruhy, rukávky a jiné plovoucí předměty nikdy nenechávejte na hladině ani na dně bazénu. Nebezpečí mohou představovat i nafukovací balonky na oslavách, jelikož není úplně snadné na první pohled z dálky rozeznat, co je hlava a co balonek. Dítě se vám tak může utopit přímo před očima.

Když už tam spadne

Pokud zaznamenáte, že se dítě topí nebo že menší dítě spadlo do bazénu a neumí se samo dostat nad hladinu, je nutné jednat okamžitě. Počítá se každá vteřina. "Pro dítě musíte okamžitě skočit, nesvlékat se, pustit, co máte v rukou, a jednat. Čím rychleji ho dostanete z vody, tím je větší pravděpodobnost na jeho záchranu. Pokud je již dítě v bezvědomí, okamžitě volejte záchrannou službu a zjistěte, zda dítě dýchá. Případně zajistěte základní životní funkce," radí člen záchranářského týmu Svoboda. Dítě, které nedýchá, je nutné začít okamžitě oživovat a poskytnout mu umělé dýchání. Nejlepší je projít kurzem první pomoci, abyste v dané situaci věděli, co máte dělat a nepanikařili, což dané situaci rozhodně nepomůže.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: czso.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47