Jaké podpatky a jak správně je nosit, aby vám deformovaly nohy

 Móda 
25. dubna 2020 09:07 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vysoké podpatky mohou nohy trvale deformovat JumpStory
Ženy se bez vysokých podpatků neobejdou, ale měly by je nosit co nejméně. Podle odborníků při časté a dlouhodobé chůzi na vysokých šteklích dochází k trvalým deformacím.

Vysoké podpatky posouvají váhu nepřirozeně dopředu a při chůzi mění celou biomechaniku. Chůze na nich také nutí kolena a boky, aby se posunuly dopředu, zatímco záda jdou zase dozadu.

Při krátkodobém nošení šteklí většinou dochází jen k dočasným otokům a únavě klenby, dlouhodobé nošení bot s vysokými podpatky má ale mnohem závažnější dopady.

Hlavní deformací jsou zkroucené prsty

Jedním z nejčastějších a nevratných dopadů vysokých podpatků jsou nejen poškozené nehty, ale také zkroucené prsty. Děje se to z toho důvodu, že tvar boty neodpovídá normální struktuře chodidla.

Zánět je dalším nelítostným příznakem velkého opotřebení nohy. Je to právě z toho důvodu, že tělesná hmotnost se nepřirozeně posouvá dopředu. Záněty se ale nevyhýbají ani třeba Achillově šlaše. Při nošení vysokých podpatků je na ni totiž vyvíjen neustálý tlak a šlacha pak reaguje zkrácením či utažením. Opakované a dlouhodobé nošení vysokých podpatků navíc natáhne šlachu natrvalo, což vede k zánětu a bolesti, kterou ženy pociťují především ve chvíli, kdy se přezují například do sportovních bot.

Jak správně nosit podpatky

Odborníci doporučují výšku podpatků nepřehánět. Bezpečné jsou podpatky do výšky zhruba čtyř centimetrů, které způsobují menší napětí Achillovy šlachy, a proto snižují možnost vzniku bolestivých a zánětlivých stavů.

Za nejideálnější výšku podpatku pak odborníci považují pouhé dva centimetry, ale z takové rady jistě ženy, které si například k velké večerní róbě chtějí a potřebují obout boty s vysokým podpatkem, velkou radost mít nebudou.

Důležitým faktorem je také správný výběr tvaru a velikosti boty s vysokým podpatkem. Často je totiž ženám v lodičkách ještě příliš velká pata, a o to více přenášení váhu při chůzi dopředu.

Když už tedy je potřeba vysoký podpatek, jsou zde dvě dobré rady. Zkuste boty se širším podpatkem, který pomůže lépe při chůzi vyrovnat váhu, popřípadě raději zvolte platformu. Při výšce podpatku okolo 10 centimetrů poskytne platforma větší podporu a bude tak méně deformovat nohy. Dále čtěte: Jaro s sebou přináší i nové módní trendy. Buďte in i letos.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008