Pokud se cítíte se unavení a leniví, zkuste jarní očistu organismu

 Zdraví 
23. dubna 2020 07:59 / Hana Jordánová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nejen příroda, ale i člověk se na jaře probírá ze zimního útlumu Depositphotos
Přes zimu se tělo často zanáší nejrůznějšími škodlivými látkami, které je z něj potřeba vypudit a nakopnout organismus na další období. Na chemii ale zapomeňte, raději se orientujte na přírodní zdroje a na bylinky na čištění organismu, které tuto práci odvedou naprosto spolehlivě.

Nejen příroda, ale i tělo se na jaře probírá ze zimního útlumu. Po dlouhém chladném období ale potřebuje pořádně pročistit. Zapomeňte na diety, jezte jednoduše potraviny, které pročistí váš organismus. Jsou snadno k dostání a vyjdou vás levněji než různé drahé doplňky stravy.

Kopřiva

Jednou z nejlepších variant je běžná kopřiva. Pravidelné pití kopřivového čaje na jaře vyčistí a hlavně povzbudí a nastartuje celý organismus.

Bříza

Čaj si také můžete připravit z prvních březových listů. Bříza je totiž ideální prvosledovou bylinou, která provede základní čištění. Detoxikace dalšími látkami je poté rychlejší a účinnější. Bříza je tak základem pro všechny bylinky na pročištění organismu.

Řebříček obecný

Skvěle poslouží k pročištění celého oběhového systému. Často ho najdeme jako příměs v mnoha směsích určených k detoxikaci, protože kromě vaší krve dokáže stimulovat i vylučovací systém. Tím podpoří i odplavení škodlivých látek pryč z vašeho těla. Navíc se postará i o lepší produkci žluči a žaludečních šťáv, takže se vám bude lépe trávit.

Česnek

Říká se mu také „přírodní čistička krve“. Dokáže „nakopnout“ naši imunitu a vyplavit z těla toxiny. Stimuluje játra k produkci látek, jež pomáhají z těla vyloučit škodlivé toxiny. Ideální je konzumovat ho čerstvý, ale můžete ho třeba i naložit do medu či používat česnekový olej. Likviduje bakterie, viry, kvasinky, váže na sebe karcinogenní látky, snižuje krevní tlak a zabraňuje zužování cév. Přidávat jej můžete do různých pomazánek, omáček nebo pod maso.

Červená řepa

Také vás tak trochu zamrazilo? Je pravda, že červenou řepu lidé často nemusí, ale správně upravenou si ji zamilujete. Obsahuje totiž hodně vitaminu C, důležité minerály, jako jsou sodík, draslík a zejména křemík, který působí nejen proti roztřepeným nehtům a lámajícím se vlasům, ale také proti virům. Důležitá je také přítomnost vlákniny, díky níž trávicí soustava funguje tak, jak má a dochází k pravidelnému vylučování škodlivin z těla. Navíc je řepa zásaditá potravina, tudíž sama o sobě velmi dobře pomáhá detoxikaci častokrát dosti překyseleného organismu. Působí rovněž jako silný antioxidant a pořádek vám udělá i v játrech, ledvinách a žlučníku. Z červené řepy lze udělat skvělý salát nebo ji můžete spolu s další zeleninou upéct v troubě a podávat jako přílohu.

Brokolice

Ani brokolice nepatří mezi oblíbené, ale vzhledem k vysokému obsahu vitaminu C i vitaminů skupiny B nebo draslíku, který srovná krevní tlak do normy a zbaví tělo přebytečné vody, je pro jarní očistu téměř nezbytná. V brokolici obsažený hořčík zase podporuje  správnou činnost svalů, srdce, nervové soustavy. Její tepelnou úpravou se navíc ještě zvyšuje množství obsažených antioxidantů. Naopak v ní nenajdete téměř žádné sacharidy a naopak obsahuje hodně vody, takže je ideální při hubnutí a zdravém životním stylu vůbec. Můžete si z ní uvařit polévku, zapéct se sýrem nebo jinou zeleninou.  

Medvědí česnek

Tato zázračná bylina je s příchodem jara dostupná téměř všude, kde se nachází v blízkosti les. Je velice účinná. Nejen, že snižuje krevní tlak, ale také hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň má skvělé dezinfekční účinky na náš trávicí trakt. Česnek medvědí můžeme nejen usušit nebo zamrazit, ale ideálně jej použít i čerstvý do všech potravin.

Heřmánek

Snad nejznámější a nejběžnější bylinka. Obsahuje velké množství modré silice, která pomáhá našemu tělu k lepšímu zažívání a také působí protizánětlivě. Současně heřmánek slouží proti žaludečním vředům, flavonoidům nebo k očistě našeho trávicího traktu. Právě proto tak milujeme nálevy z čerstvého heřmánku, který je zároveň skvělým uklidňujícím prvkem před spaním. Nejen, že uvolňuje stres a napětí, ale zároveň nám pomůže vyřešit problém s nespavostí.

Měsíček lékařský

Další velmi důležitou a velice populární bylinkou je měsíček, který je doslova senzací pro naše tělo. Obsahuje tolik blahodárných vitaminů a živin, že poslouží prostě k čemukoliv. Je ideálním lékem pro naši kůži a pokožku, ale zároveň slouží i k jejímu omlazení. Dokáže totiž změkčit pokožku či zatočit s pigmenty či nedokonalostmi naší kůže. Měsíček již dlouhodobě působí jako omlazující kúra. Čaj z této byliny uvařený má skvělou chuť a je zdravý. 

Petržel

Patří mezi další oblíbené bylinky, které můžeme denně využívat jako zdroj vitaminů a minerálů. Petržel můžeme použít při vaření do všech různých pokrmů, tepelně ji upravovat, ale zároveň ji můžeme využít i při přípravě čaje. S touto bylinkou máte jistotu, že váš organismus vždy odvodníte.

Zelené potraviny

Dalo by se zjednodušeně říct, že co je zelené, je pro játra a čištění těla dobré. Zelené potraviny proto nemohou ve výčtu pročišťujících zázraků chybět. Chlorofyl, který je v těchto surovinách obsažen, má totiž protizánětlivé účinky, podporuje regenerační procesy v těle, dokáže na sebe navázat toxiny a pročistit organismus, snižuje hladinu cholesterolu. Které potraviny byste naopak měli vynechat si přečtěte zde.

Pravidelně pijte vodu

Voda je základem života už proto, že je naše tělo ze 70 % tvořeno vodou. Nedostatek vody ohrožuje řadu vnitřních orgánů, nejen ledviny a játra. Voda má také zásadní vliv na detoxikaci organismu, pomáhá udržovat zdravé klouby, ochlazuje i ohřívá organismus a hydratuje naši pokožku. Dostatečné množství tekutin zaplní žaludek a podpoří pocit nasycení. Nevhodné jsou ale slazené nápoje. Vodu lze ochutit plátky citronu či okurky nebo bylinkami.

Při správném pitném režimu tělo vodu nezadržuje a pravidelně ji uvolňuje. Pak ustávají otoky z obličejových oblastí, břicha i kotníků. Přísun tekutin v podobě 1,5 litru vody dokonce dle studií denně spálí asi 200 kJ. Ve spojení s dalšími příznivými faktory má čistá voda zásadní vliv na proces očištění organismu.

Pohyb

Při detoxikaci organismu je nutný také pohyb. Není však třeba mučit se v posilovně, ale pravidelné cvičení je opravdu prospěšné. Skvěle funguje i jízda na kole, delší procházka na čerstvém vzduchu, plavání, pilates, kalanetika či jóga.

Startujeme-li tělo, nesmíme zapomenou ani na nastartování psychiky. Při detoxikaci vždy dbejte na dostatek spánku, nejméně 8 hodin každý den. Kromě meditace je skvělá i masáž, sauna, vířivka a wellness. Pravidelný pohyb, zejména na čerstvém vzduchu velmi dobře podpoří očistu organismu. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve