Horká vana zklidňuje tělo i mysl. Každodenní horká koupel snižuje riziko vzniku srdečních chorob

 Zdraví 
22. dubna 2020 08:21 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Horká vana se vyplatí Depositphotos
Máte rádi koupel v horké vodě? V tom případě vám v budoucnu hrozí menší pravděpodobnost, že vás přepadne nějaká kardiovaskulární choroba. Zjistěte, jak je to možné.

Koupání ve vaně má na rozdíl od sprchování řadu výhod. Když si lehnete do horké vody, pocítíte úlevu, vaše tělo se začne uvolňovat. Koupel prospěje fyzickému i duševnímu zdraví. Teplá voda sníží únavu a stres.

Vliv horké lázně na zdraví zkoumali vědci téměř dvacet let

Japonská studie dokázala, že koupání v teplé až horké lázni má pozitivní vliv na zdraví srdce. Čím častěji se účastníci studie koupali, tím se jim snížila pravděpodobnost, že se jim vyvine řada srdečních obtíží. Studie sledovala 30 076 účastníků ve věku 40 – 59 let bez kardiovaskulárních chorob či rakoviny. Členové studie byli následně rozděleni do skupin podle toho, jak často se koupali.

První skupina měla 72 % účastníků. Všichni uvedli, že se koupali ve vaně téměř každý den. Druhou skupinu tvořilo 22 % členů, kteří uvedli, že si dopřávali horkou lázeň 3 až 4 dny v týdnu. Poslední skupina měla 6 % účastníků. Tvrdili, že se koupali maximálně dva dny v týdnu, nebo vůbec. Vědci sledovali zdraví všech účastníků od roku 1990 do roku 2009. Výzkum tedy trval téměř dvacet let.

Během necelých dvaceti let ze všech účastníků studie onemocnělo srdečními chorobami 2 097 lidí. Z toho 1 769 jedinců mělo mrtvici a 53 lidí náhle zemřelo. Po zohlednění všech vlivných faktorů, jako je socioekonomický stav, vědci zjistili, že téměř každodenní koupel sníží výskyt rizika kardiovaskulárních onemocnění o 28 %, což rozhodně není málo.

Teplota vody při koupeli hraje svoji roli

Na teplotě vody při eliminování vzniku kardiovaskulárních chorob záleží. Vědci zaznamenali, že koupání v teplé vodě snižuje vznik srdečních chorob až o 26 %. Relaxování v horké vodě dokonce eliminovalo vznik onemocnění o 35 %. Koupat se v horké vodě se opravdu vyplatí. Měli byste si však dát pozor, aby voda nebyla až příliš horká. Přehřátí totiž může způsobit menší dezorientaci a při vylézání z vany byste mohli upadnout.

Proč pravidelná koupel dokáže snížit riziko vzniku srdečních chorob?

Horká koupel má na kardiovaskulární systém podobný vliv jako pravidelný sport. V lidském těle se zlepšuje průtok krve. Vědci zjistili, že při koupání v teplé lázni se lidem snižuje tlak. Přečtěte si, jak chronická osamělost může oslabit imunitní systém.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve