Mentální anorexie hrozí i dětem v předškolním věku

 Děti 
19. dubna 2020 11:24 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nebezpečná porucha příjmu potravy není jen problémem dospívajících Depositphotos
Odborníci sice v posledních letech stále více varují před tím, že naše děti už od útlého věku trpí nadváhou, to ale neznamená, že se jich netýká opačný problém. I u malých dětí se totiž může rozvinout mentální anorexie.

Mentální anorexie je porucha příjmu potravy, kterou si široká veřejnost obvykle spojuje s dospívajícími dívkami. To ale není pravda. Mentální anorexie se týká i chlapců a rovněž se může rozvinout už třeba v předškolním věku.

Za vše může rodina

U dospívajících se má obecně za to, že dívky či chlapci zkrátka touží po dokonalé postavě, aby se líbili, nebo aby se vyhnuli nevhodným poznámkám svých vrstevníků. Ale to zcela jistě není problém malých dětí, které pojem dokonalé postavy ještě zdaleka neznají.

U malých dětí jde především o emocionální poruchu, kterou děti reagují na nevhodnou situaci uvnitř svojí vlastní rodiny. Dítě tak reaguje například na neadekvátní vztah s rodiči nebo sourozenci. Může jít jak o nadměrnou pozornost, kterou dítěti rodiče věnují, tak naopak o to, že je dítě odstaveno tzv. na druhou kolej ve prospěch protěžovaného sourozence.

Rovněž může jít i o neshody se sourozenci samotnými, kdy například starší sourozenec terorizuje toho mladšího. Dítě pak nechce jít, protože je ve stresu a jídlo by mu ještě přitížilo.

Dítě volá o pomoc

Fakt, že dítě odmítá jíst, nebo jí nedostatečně, je vlastně jeho voláním o pomoc. Proto je velmi důležité, aby rodiče tyto signály neignorovali, protože v konečném důsledku by z toho mohl být problém, který bude mít až mnohaleté řešení, popřípadě bude psychika dítěte trvale poškozená.

Rodiče by tedy měli dávat pozor, zda jejich dítě jí dostatečně, popřípadě i co jí. Pokud totiž dítě stále dokola vyžaduje například jen dvě tři jídla, která je ochotno alespoň částečně sníst, jde o další z příznaků počínající mentální anorexie.

Rodiče by se tedy měli kromě toho, že nebudou ignorovat varovné signály, snažit i o to, aby u svých dětí pěstovali zdravý vztah k jídlu. Proto jsou velmi důležité společné večeře a víkendové obědy.

Rovněž je důležité, aby si rodiče dávali pozor na to, co dětem říkají. Například poznámky o tom, že dítě nečeho jí moc a bude tlusté, mohou dítě nasměrovat na špatnou cestu. Dále čtěte: Ne každý rodič zachází s kapesným pro děti správně.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?