Jak správně a naplno využít sílu rýmovníku

 Zdraví 
26. dubna 2020 09:00 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rýmovník se mohutně rozrůstá, a to dává příležitost ke sklizni Insternet
Rostlinu zvanou rýmovník mnozí znají. Umíte ji ale využít na maximum? Máme pro to dobrá doporučení.

Rýmovník patří mezi nenáročné pokojové či balkonové rostliny. Většina lidí se ale spokojí s tím, že rostlinu pěstují a občas si uloupnou lístek, ke kterému si přivoní. Takové použití je ale málo. Je škoda nevyužít rostlinu na maximum.

Rozmnožujte rýmovník

Abyste mohli využít plný potenciál rostliny, je třeba ji pěstovat ve velkém. Základem je snadné množení, které zařídíte tak, že odlomíte vždy jeden lístek se stonkem. Dáte do vody. Až zakoření, zasadíte do výživné zeminy a zaléváte. Poměrně záhy začne rostlina růst a při dobrém poměru živin i zálivky vytvoří rychle rostoucí novou jednotku. Při určitém počtu rýmovníků v domácnosti už nemusíte rostlinu množit. Stačí totiž jen zastřihávat.

Rýmovník k jídlu

Rýmovník se dá použít i k jídlu. Nejčastější využití je v podobě sušeného koření. Lístky nasušíte, nadrolíte a tímto kořením dochucujete maso, přidáváte drť do pomazánek, případně do salátů. Rýmovník působí antisepticky. Při konzumaci proto zklidní vaše zažívání. Můžete vyzkoušet i rýmovník čerstvý. Bude mít mnohem vyšší obsah vitaminů, zvlášť vitaminu C, E a také A.

Rýmovník na rány

Rýmovník může být v domácnosti po ruce, když se vám přihodí nějaký drobný úraz, když se objeví ekzém či jinak si poškodíte svou kůži. Jednou možností je zalít půl hrnečku listů teplou, ale nikoli vroucí vodou. Po naprostém zchladnutí pak můžete nálev využít na kůži. Můžete samozřejmě lístky také nadrtit a přikládat na postižená místa.

Rýmovník proti nachlazení

Rostlina logicky působí proti nachlazení. Odtud dostala své jméno. To je také aplikace, kterou každý nejčastěji využívá. Stačí lístek jen jemně pohladit a hned se rozvoní. Chcete-li důkladnější působení, můžete lísteček utrhnout a rozemnout v ruce a přičichávat po delší dobu. Výborný je také čaj. Stačí jen pár lístků zalít ne zcela vroucí vodou. Bohatě stačí nějakých osmdesát stupňů Celsia. Jakmile je vylouhováno, stačí pít. Dosladit lze medem, aby se účinek při nachlazení zesílil. Anebo si udělejte sirup.

Jiné využití při nachlazení dává možnost ulevit zahleněným průduškám. Rozdrcené lístky zalijte trochou olivového oleje. Tím pak pomažte hrudník či záda.

Rýmovník proti hmyzu

Rostlina rýmovník je též skvělá proti hmyzu. Odpuzuje ho sama o sobě. Ale chcete-li účinek posílit, vyrobte si z rýmovníku účinný repelent. Svařte půl litru vody a přisypte do ní asi jeden hrnek lístků. Nechte louhovat do druhého dne. Sceďte, přidejte lžíci bílého vinného octa a výsledný produkt dejte do chladničky. Před výlety stačí rozprašovačem nastříkat na exponované části těla a budete mít od hmyzu pokoj. Další návody na domácí repelenty najdete v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008