Dobré rady, jak vyzrát na bolest zubů

 Zdraví 
12. června 2019 16:53 / Bronislava Silná
  1
📷
5 fotografií v galerii
Je to obvykle bolest zubu, která nás přivede k lékaři Shutterstock
Bolesti zubů patří k velmi urputným a nepříjemným bolestem. Dostaví se obvykle nečekaně a často třeba v noci. Jak si pomoci, abychom vydrželi do návštěvy lékaře? Poradíme.

Dostat se s bolavým zubem okamžitě k lékaři bývá problém. Pohotovost místně dostupná má jen omezenou ordinační dobu. Odpoledne nebo večer je třeba vyrazit do vybraných nemocnic, které ale mohou být od vašeho bydliště klidně 60 či 80 kilometrů. A někdy ani nemáte, jak se tam dostat. Ani v takových případech ale nemusíte být zoufalí. Záleží na tom, co bolest způsobuje.

Zánět dásní

Někdy je bolest způsobena zánětem dásní. Má nejrůznější příčiny, ale pokud se rozšíří a pronikne hlouběji do dásně, může jít o velmi nepříjemnou bolest, která se dá zvládnout, ale současně ji nelze brát na lehkou váhu. Taková bolest reaguje na nejrůznější vyplachování, na studené obklady i na další metody. I když ale bolest ustoupí, vyhledejte lékaře, aby zjistil rozsah postižení a případně nasadil odpovídající léčbu, která zabrání návratu zánětu.

Zubní kaz

Někdy je příčinou bolesti zubní kaz, který pronikne až do citlivých částí zubu. Další průběh může být velmi obdobný jako v případě zánětu dásně. Někdy ovšem tato bolest vzdoruje snahám na to ji ovlivnit. Zvlášť, když se zánět tvoří uvnitř zubu. Ani zde se návštěvě lékaře nevyhnete. Jsou ovšem názory, které propagují pravidelné pití kvalitního zeleného čaje jako způsob, jak se vypořádat se zubním kazem. Zelený čaj je jistě zdravý a zkazit nic nemůžete, přesto navštivte i lékaře.

Jak vyzrát na bolest

Existuje celá řada možností, jak bolestivost zubu ovlivnit. Jednou možností je dopřát zubu teplotu, při které se bolest snižuje. Často jde o chlazení postiženého místa. Můžete na bolavý zub dát trochu pálenky. Bolest utlumí také nadrcené koření hřebíček. U zanícené dásně se vyplatí dáseň dobře vyčistit a dostat pod ní alespoň trochu tříprocentního peroxidu vodíku. Po jeho aplikaci si vypláchněte ústa vodou. Mohou pomoci také různé ústní vody a z bylinek pak hlavně šalvěj.

Výplach šalvějí

Připravíme si čaj z šalvějových lístků, který nepopíjíme, ale vyplachujeme si jím ústní dutinu. Šalvěj je neobyčejně působivá na zubní váčky a záněty v oblasti ústní dutiny. Pravidelným vyplachováním docílíte vytažení zánětu na povrch. Váček může následně prasknout, a tak se zánětlivé ložisko vyčistí. Nebo se zánět utlumí a bolest ustoupí. Více o šalvěji se dozvíte v článku zde.

Léky

Léky na bolest jsou pro mnohé samozřejmou volbou. Nešikovné ale je, že bolest sice ustoupí, jenže nezmizí její příčina. Vy však bolest necítíte a s tím ve vás slábne i odhodlání věc zásadně řešit. Jenže za nějakou dobu se bolest opět přihlásí a vy si vezmete opět jen lék proti bolesti. Zbytečně si tak ničíte játra či ledviny. Navíc při kombinaci s alkoholem může dojít i k závažným poškozením jater.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47