Největší chyby při konzumaci brokolice: Čemu se vyhnout?
Brokolice významně přispívá k prevenci proti rakovině. Jejím konzumováním si zvyšujete nejen imunitu a snižujete riziko výskytu šedého zákalu, ale podpoříte si i srdečně-cévní systém a kosti. Přestože ji většina lidí na talíři konzumuje spíše ve vařené podobě, z hlediska léčby a prevence je nejúčinnější syrová. Jak si brokolici správně připravit, které části brokolice se používají, a hlavně, jak se vyhnout chybám při konzumaci?
Hvězda jménem brokolice
Brokolice je zdrojem mnoha prospěšných látek.
- Především se jedná o vitamin C, kterého je v brokolici obsaženo opravdu hodně.
- Dále je to vláknina, která hraje podstatnou roli při snižování rizika rakoviny, zejména zažívacího traktu
- Brokolice účinně působí i proti bakterii Helcobacter pylori, což je jedna z příčin vředové nemoci a rakoviny žaludku.
- Brokolice obsahuje kyselinu listovou a vitamin B, který chrání před poškozením plodu, takže by si ji ve větší míře měly dopřávat těhotné ženy.
Jezte i stonky
Většina lidí konzumuje z brokolice jen její okvětí. Ale měli byste vědět, že stonky obsahují mnohem více vlákniny, a navíc, mají sladkou a příjemnou chuť.
Připravíte si je následovně: oloupejte vnější vrstvu a vnitřek pak nakrájejte na menší kousky. Vaří se však trochu déle, proto je do hrnce přidejte jako první a až potom přidejte okvětí.
Nezapomínejte na listy
Většinou, když si koupíme brokolici, odstraníme z ní listy a dále ji zpracováváme. To je však chyba. V listech se nachází největší množství betakarotenu, který se řadí mezi nejsilnější antioxidanty vůbec. Další složkou, kterou obsahují listy, je vitamin C. Listy můžete vařit, grilovat nebo opražit.
Nejvhodnější zpracování brokolice
Je důležité myslet nejen na to, co jíme, ale i na to, jakým způsobem dané jídlo zpracujeme. Jistě jste už slyšeli o tom, že zelenina si zachová nejvíce ze svých vitamínů a složek tak, že ji připravíme v páře. Tímto způsobem přípravy se dokonce zvýší její protinádorové účinky.
Příprava brokolice v páře do pěti minut zachová její důležitý enzym - myrosinázu. Tento enzym je potřebný při tvorbě sulforafanu a právě ten má silný protirakovinný účinek. Z brokolice vymizí, pokud ji připravujete vařením nebo ji ohříváte v mikrovlnce. Máte strach z rakoviny tlustého střeva? Pět tipů, jak se před chorobou chránit.
Jednou z obrovských výhod brokolice je její snadná dostupnost, kdy ji v supermarketech můžete koupit po celý rok. A příznivá je i její cena. Sečteno a podtrženo: Neváhejte si brokolici dopřávat co nejčastěji.