Bezový květ a bobule jsou lékem na mnoho neduhů, pomohou i s ploténkami

 Zdraví 
10. června 2019 16:28 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, buďte připravení Internet
Vydáte-li se v těchto dnech na procházku po svém okolí, zcela jistě narazíte na poměrně vzrostlé keře obsypané žlutobílými květy. Přemýšlíte-li o tom, co za zajímavou a příjemně vonící rostlinu to je, pak vězte, že to bude bez černý. V tomto období jde o hojně vyhledávanou rostlinu, z níž mnohé hospodyňky připravují již po desetiletí populární bezový sirup.

Pokud i vy patříte mezi příznivce tohoto nápoje, zamysleli jste se někdy nad tím, jaké má kromě báječné chuti také zdravotní účinky?

Od nachlazení po křečové žíly

Ať už je vaše odpověď na předchozí otázku jakákoliv, pak vězte, že tato rostlina má opravdu neskutečné množství pozitivních léčivých účinků. Využívá se při nachlazení či prochladnutí, při zahlenění i rýmě, stejně jako při zánětu průdušek. U posledně dvou jmenovaných se rostlina využívá nejen jako čaj, ale také by měla být součástí inhalačních směsí. Její výluh lze použít také jako obklad na křečové žíly.

Bobule černého bezu

Trpíte-li na bolesti hlavy, zubů či uší, pak i vám tato léčivka může ulevit. Plody černého bezu mají hlavní význam při tišení bolestí nervového původu, osvědčily se například při zánětu a podráždění trojklanného nervu či výhřezu meziobratlové ploténky. Trápí-li vás některý z uvedených neduhů, odborníci doporučují pít třikrát denně šálek odvaru nebo sirupu z bezových plodů, který je samozřejmě možné ředit vodou. Dokonce se traduje, že po léčbě bezovými plody choroba obvykle zcela odezní, kdežto po léčbě klasickými metodami se po odeznění účinku léků bolest znovu objeví.

Bezový sirup z bobulí

Do litru zralých a od stopek očištěných bobulí přidáme čtvrt litru vody. Čtvrt hodiny je pomalu vaříme a následně protlačíme přes síto. Do takto získané šťávy důkladně rozmícháme půl kilogramu nejlépe třtinového cukru a necháme dalších deset minut probublávat. Poté ihned naléváme do vroucí vodou sterilizovaných lahví, které dobře uzavřeme. Necháme vychladnout nejlépe vzhůru nohama. Takto můžete sirup v temnu a chladu i skladovat, abyste předešli tvorbě plísně pod vrškem či špuntem. Sirup se pije třikrát denně po asi 50 ml a zapíjí se vodou nebo v ní sirup rovnou rozmíchejte.

Pokud jste příznivci alternativních metod léčení a rádi zkoušíte výrobu sirupů z netradičních surovin, pak se zkuste inspirovat unikátním sirupem proti kašli, který je vyrobený z velmi populární suroviny. Tou není asi nic překvapivějšího než pivo!

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47