Otékají vám nohy? Problému se můžete velmi rychle zbavit

 Zdraví 
13. června 2019 08:33 / Šárka Sokolská
  7
📷
5 fotografií v galerii
Otoky nohou či rukou se nejčastěji objevují večer Shutterstock
Otoky nohou, rukou, břicha, celulitida. To vše značí, že vaše tělo nadměrně zadržuje vodu. Jak se tohoto problému zbavit? Je to jednodušší, než se zdá.

I když se 70 % lidského těla skládá z vody, čeho je moc, toho je příliš. Jakmile začne organismus zadržovat vodu a vy si připadáte jako nafouklý balón, pak skutečně není o co stát. Jak se pozná, že organismus „syslí" a ukládá přebytečné zásoby vody a ne tuku? Mírné otoky nohou, břicha, rukou prsou i odulost v obličeji jsou znatelné převážně večer. Zavodnění lidé většinou váží zhruba o dvě kila méně v tento čas, což je oproti ranní váze docela deprimující. Co tedy s tím?

Moc sodíku

V první řadě snižte příjem sodíku, který je obsažen převážně v soli. Podle Světové zdravotnické organizace je pro náš organismus přijatelných pět gramů sodíku denně. Pokud tuto dávku zvýšíme, přetěžujeme tím ledviny, které pak nezvládají sodík odplavit ven. Mějte však na paměti, že sůl se ukrývá v celé řadě jídel jako třeba v polotovarech, uzeninách či sýrech, jako je třeba balkánský.

Zvyšte příjem

Další velmi častou příčinou zadržování vody je paradoxně její nedostatek v těle. Pokud málo pijete, tělo si ukládá zásoby na horší dobu. Paradoxně její nedostatek může za otoky, ať už v oblasti břicha nebo nohou. Svůj minimální denní příjem tekutin můžete vypočítat podle vzorce vaše váha v kg x 0,035 = doporučené množství tekutin v litrech/den.

Přidejte draslík

Tento minerál reguluje množství tekutin v těle. Draslík a sodík se vzájemně ovlivňují. Pokud zvýšíte příjem draslíku, pomůžete tím vylučovat větší množství sodíku prostřednictvím moči. Draslík najdete skoro ve všech druzích ovoce a zeleniny, nejvíce ho obsahují melouny, brambory a banány.

Léky a antikoncepce

Za nadměrným zadržováním vody mohou stát i některé léky. Jedná se například o antikoncepci, antidepresiva, kortikosteroidy nebo léky na vysoký krevní tlak. Pokud máte podezření na některý z léků, poraďte se s lékařem.

Pohyb, bylinky, strava

Zařaďte si do svého programu pravidelný pohyb, nejlépe chůzi. Dopřejte si také některou z procedur, která vám rozproudí lymfatický systém. Jak na to, jsme psali zde. K tomu můžete přidat třeba některé z bylinek, které pomáhají odvodňovat. K nim patří petržel, kopřiva, jalovec, pampeliška, přeslička, ženšen, řebříček. Močopudné účinky má také celá řada potravin. Mezi přírodní diuretika patří cibule, pórek, chřest, řepa, petržel, meloun, celer, mrkev, rajčata, okurky, hlávkový salát.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47