Způsoby, jak přirozenou cestou snížit vysoký krevní tlak

 Zdraví 
25. června 2019 11:40 / Eva Vogelová
  2
📷
5 fotografií v galerii
Spousta lidí neví, že má vysoký krevní tlak  Depositphotos
Vysoký krevní tlak se nijak výrazně neprojevuje. Z toho důvodu o něm spousta osob ani neví. Vysoký krevní tlak by se však měl léčit, protože rapidně zvyšuje riziko, že jedince postihne mrtvice nebo infarkt myokardu. Přispívá také k selhání ledvin a zhoršení zraku. Pokud máte vysoký krevní tlak, pomoct si můžete sami. Čím ho snížit?

Na vysoký tlak existují léky, ale nejsou bez vedlejších účinků. Pokud vám pilulky na vysoký tlak nedělají dobře, můžete se pokusit ho snížit i jinou cestou. Rozhodně byste neměli zapomínat na pravidelné návštěvy u praktického lékaře, který vám vždy změří tlak, a díky tomu zjistíte, jak na tom jste.

Jezte brambory

Když vás trápí vysoký tlak, jezte brambory několikrát týdně. Měli byste je konzumovat často, protože jsou bohaté na draslík, a ten vám pomůže srazit vysoký krevní tlak.

Pokud nechcete neustále jíst jen brambory, pravidelně si pochutnávejte na banánech, rajčatech, červených melounech, rozinkách nebo batátech. Ve všech těchto potravinách najdete draslík. Měli byste do sebe dostat alespoň dva tisíce miligramů draslíku denně.

Začněte pít kávu bez kofeinu nebo čaj

Pokud pijete kávu a víte, že máte vysoký krevní tlak, hned s tím přestaňte. Kofein totiž zvyšuje krevní tlak. Po pravidelném přijímání kofeinu se vám zúží cévy a budete více ve stresu. Velký stres krevní tlak zvyšuje, protože srdce začne pumpovat více krve. Zkuste přejít na kávu bez kofeinu nebo čaj.

Ibiškový čaj pomáhá snížit krevní tlak. Měli byste ho však pít každý den alespoň dvakrát a zhruba po měsíci na měřiči tlaku uvidíte rozdíl. Možná vám nebude chutnat tolik jako káva s kofeinem, ale uvědomte si, že to děláte pro své zdraví.

Pravidelná konzumace hořké čokolády dokáže snížit krevní tlak

Hořká čokoláda obsahuje flavanoly, které zajišťují pružnost cév, což vede ke snižování tlaku. Když už se rozhodnete pro pravidelnou konzumaci hořké čokolády, měli byste si kupovat pouze kvalitní, která obsahuje alespoň okolo sedmdesáti pěti procent kakaa.

Nevyhýbejte se pohybu

Nemusíte praktikovat náročné sporty, stačí, abyste každý den chodili na procházky. Nejdříve se začněte procházet pomalu a postupem času se snažte zrychlovat své tempo. Pravidelný pohyb posiluje srdce, které díky němu nemusí tolik pracovat.

Procházkám byste se měli věnovat alespoň půlky hodiny denně. Pokud se budete díky rychlé chůzi dostávat více do kondice, můžete zkusit jezdit na kole a plavat. Obojí vám velmi prospěje. Trápí vás křečové žíly? Víme, na co si dát pozor.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008