Třešně jsou pro většinu lidí elixírem zdraví a navíc jsou vhodné i při dietě

 Zdraví 
22. června 2019 10:57 / Bronislava Silná
  2
📷
5 fotografií v galerii
Třešně jsou bohaté na minerály i vitamíny  Shutterstock
Právě se nacházíme v sezóně třešní. Asi tušíte, že jsou velmi zdravé. A my víme, pro koho se hodí se na jejich konzumaci zaměřit. Čtěte dál a dozvíte se víc.

Třešně patří mezi oblíbené ovoce. Rané odrůdy možná skončily v žaludku špačků, ale ty, které dozrávají nyní, už zůstanou i nám lidem. Třešně jsou bohatým zdrojem minerálů i vitamínů. Tmavší druhy jsou bohatým zdrojem hořčíku, železa, jódu, fosforu, zinku, vápníku, draslíku a křemíku. Z vitamínů obsahují ve významné míře vitamín A, betakaroten, vitamín P, vitamín C, vitamín E a vitamín B.

Co třešně obsahují?

Třešně také pomáhají čistit krev, játra a ledviny. Jejich konzumace podporuje vyměšování trávicích šťáv a moči. Díky vysokému obsahu jódu mají příznivý vliv na problémy se štítnou žlázou a bolesti páteře. Díky vysokému podílu vápníku jsou také dobrým zdrojem pro růst kostí a zubů. Pomáhají chránit tělo proti různým druhům zánětů, parodontóze a artritidě. Jsou také vhodným dietním jídlem.

 

Komu prospívá

Třešně prospívají lidem s mnoha zdravotními obtížemi. Zajímat by se o ně měli všichni, kdo mají vysoký krevní tlak a nízkou hladinu hemoglobinu v krvi. Třešeň funguje jako prevence mrtvice, infarktu a vzniku trombózy. Nemohou si ji vynachválit lidé trpící dnou, protože pomáhá snižovat hladinu kyseliny močové v krvi. Usnadňuje vykašlávání a snižuje horečku. Díky přítomnosti kyseliny listové je vhodným ovocem, které pozitivně ovlivňuje hladinu homocysteinu. Více se o tom dočtete v článku: Děsí vás civilizační choroby? Podle některých vědců je řešení poměrně jednoduché! Tato kyselina má také vliv na správný vývoj embrya.

Běžci, kteří trpí záněty v kloubech a artritidou, mohou pro snížení zánětů sáhnout také po třešních. Jsou výborným zdrojem vitamínu C a vlákniny. Jeden šálek porce třešní obsahuje pětadvacet procent doporučeného množství vitamínu C a více než dva gramy vlákniny.

Třešně vám mohou pomoci zlepšit funkci mozku. Dokonce mohou při pravidelném užívání snížit příznaky Alzheimerovy choroby a Huntingtonovy nemoci.

Komu neprospívá

Jíst třešně ve větší míře by neměli ani lidé, kteří trpí obezitou. Také ti, kdo mají potíže s pálením žáhy by neměli jíst třešně ve větších dávkách. Kontraindikací by měl být průjem, žaludeční vředy či chronické plicní onemocnění. Také lidé, kteří mají špatnou zubní sklovinu, by se měli nad konzumací třešní, ale i dalších sladkokyselých plodů zamyslet.

Použít se dají i listy

Z třešní se dá využít i list. Povařte třešňové listy v mléce a popíjejte. Tento nápoj je velmi účinný při různých jaterních chorobách. Pokud si uděláte čaj ve vodě, počítejte s tím, že si pomůžete od křečí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod