Jak přirozeně snížit porce jídla, nastartovat metabolismus a zvýšit spalování

 Zdraví 
30. června 2019 18:05 / Bronislava Silná
  2
📷
4 fotografie v galerii
Takováto porce je zcela dostačující a zdravá Pixabay
Touha po krásné postavě i zdraví je přirozená. Co nám v ní brání? Především špatné stravovací návyky a zpomalený metabolismus. Máme dobré letní rady.

Není lepší období v roce na hubnutí než léto. Vysoké teploty jsou přirozenou zábranou přejídání a dlouhé dny, dovolené a počasí přejí pohybovým aktivitám. Běžte možnostem naproti a určitě nastartujete svůj metabolismus a zásadním způsobem zhubnete.

Vytvořte nové návyky

Určitě jste to také slyšeli. Stačí po dobu tří týdnů opakovat určité činnosti a vytvoříte si stabilní návyk, který vás může doprovázet po zbytek života. Využijte proto letního počasí a dostupnosti zeleniny k vytvoření zdravých stravovacích návyků. Snižujte cíleně porce. Zejména ubírejte na části obsahující sacharidy – pečivo a přílohy nemusí tvořit většinu porce. Co uberete na přílohách přidejte na zelenině. Různé dezerty a zákusky nahraďte trochou ovoce. Ve stylu stravování pokračujte i na podzim a v zimě.

Vystihněte důvody, které u vás spouští potřebu jídla. U někoho jde o stres, další má problémy v rodině, jiný třeba potřebuje jídlem relaxovat. Převeďte tyto potřeby směrem, který bude zdravý. Vždy to je možné, ale vyžaduje to zpočátku určité úsilí. Příklad – místo tabulky čokolády, kterou zaháníte smutek z partnerského života, si běžte raději zaběhat. Výsledek na vaši psychice bude ve výsledku stejný. V případě čokolády si ničíte zdraví.

Zařaďte do svého života půst

Naučte své tělo občas přežít i bez jídla. Rozhodně se necpěte stále. Naši předkové se běžně jeden den v týdnu postili. Pili pouze vodu a jedli buď až večer nebo jedli jen velmi lehká jídla, často bez masa. Jindy zase jezte poměrně často, ale velmi malé porce. Tělo neupadne do stereotypu, nezačne zbytečně vytvářet tukové zásoby a metabolismus se zvolna zrychluje.

Každý den se hýbejte

Pohyb je důležitý urychlovač metabolismu. Nejde ale o jakýkoli pohyb. Představa, že se jdete na chvíli projít se psem neznamená ještě pohyb. Podobně krátký večerní výlet do hospůdky na pivo rozhodně nebude žádnou výhrou. Každý den byste měli prožít alespoň hodinu intenzivního pohybu, při kterém se zapotíte. Může jít o ostrou chůzi, běh, hraní míčových her či jiné sportovní aktivity. Alternativou mohou být cvičení v posilovně. Teprve tyto aktivity jsou dostatečnou zárukou, že se projeví výsledky na vaší postavě. Pozor si ale musí dát ti, kdo jsou příliš při těle. Musí začít s pohybem velmi opatrně a nejlépe pod vedením zkušených cvičitelů, aby si nezpůsobili škodu. Zničit si klouby jde totiž velmi snadno. Pohyb pomůže i v mnoha dalších problémech. Příkladem může být i článek zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod