Ledově vychlazené nápoje: Trik výrobců, který vás jen ošálí

 Zdraví 
04. července 2019 18:47 / Veronika Prášilová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Špatný příjem tekutin může způsobit nejen dehydrataci Shutterstock
Na nutnost dodržování pitného režimu v horkých letních dnech jistě netřeba upozorňovat. Přemýšleli jste však někdy nad tím, že není důležité jen kolik toho vypijete, ale také co v létě pijete?

Špatný příjem tekutin může způsobit dehydrataci či další nepříjemné zdravotní důsledky.

Záleží na námaze i konstituci

Hned v úvodu je třeba říci, že není možné paušalizovat množství vypitých tekutin. Ten, kdo v létě vykonává těžkou fyzickou práci nebo sportuje, musí mít zaručeně vyšší příjem vody než drobný úředník z kanceláře. Naopak je také nutné myslet na to, abychom to s pitím nepřeháněli, protože vypít například pět litrů tekutin denně může být až zdraví ohrožující.

Čistá voda je základ

Ať už jste příznivci slazených či neslazených nápojů, v létě by mělo být vaše rozhodnutí jasné. Základem pitného režimu musí být čistá voda, která je stěžejní pro veškeré chemické reakce v lidském těle. Vhodnou alternativou jsou pak stoprocentní ovocné šťávy či džusy, které je ale vhodné zředit vodou, ideálně v poměru jeden díl džusu na dva díly vody.

Určitě není dobré se sladkým nápojům vyhýbat, jelikož glukóza, kterou obsahují, je hnací motor pro mozek. Je však krajně nevhodné pít pouze sycené či nesycené slazené nápoje, které obsahují okolo 10 % cukru a navíc jsou plné chemických přísad, konzervantů a barviv.

Vlažný, nikoliv ledový

Pro tělo také není zcela vhodné, pokud mu budeme dopřávat ledově vychlazené nápoje. Ideální je pití drinků kolem 16 stupňů Celsia, protože studenější nápoje žízeň zaženou jen na malou chvíli. Tím, že tělu dodáme příliš studené pití se totiž náhle prokrví rty a nosohltan, takže po chvíli cítíme ještě větší žízeň. Léty prověřeným nápojem je vlažný mátový čaj, který je proslulý také u obyvatel jižních států.

Ledový čaj lépe vlastní

Celkově jsou bylinkové a slabé zelené či černé čaje ty pravé. Myslí se však nápoje, které si připravíte ze sušených směsí, ať už sypaných či porcovaných v sáčcích, nikoliv náhražky plné nezdravých látek prodávané v obchodech. Takzvané ledové čaje jsou totiž plné cukru, konzervantů, aromat a barviv.

Minerálky jen půl litru denně

Pokud máte pocit, anebo to víte, že voda z vašeho vodovodu není ideální pro dlouhodobé pití, sáhněte v obchodě po balených vodách označených jako kojenecké, pramenité či slabě mineralizované, přírodní, bez oxidu uhličitého, tedy bez bublinek. V případě sycených vod myslete na to, že jste-li citlivější, mohou vám dokonce způsobit nevolnost, průjmy či nadýmání. Pokud preferujete minerálky, nepijte jich více než půl litru denně. Pokud si nejste jistí, zda je pití, které si denně dopřáváte, to pravé, není vůbec na škodu se poradit se svým lékařem.

Tropická vedra, která nás čekají, však nejsou jen o správném příjmu tekutin. Podívejte se na naše sedmero zásad pro přežití veder bez zdravotních následků.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve