Nejčastější mýty, které panují kolem poskytnutí první pomoci. Věříte jim také?

 Zdraví 
02. července 2019 16:06 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Srdeční masáž je často je důležitější než umělé dýchání Shutterstock
Možná si ze školy nebo z různých kurzů pamatujete něco o základech první pomoci, ale je pravděpodobné, že se vám mezi ty správné zásady časem přimíchaly i nějaké babské rady dávno vyšlé z módy, nebo dokonce nebezpečné mýty. Pojďme se na některé z nich podívat.

O prázdninách a letních dovolených se častěji než kdy jindy můžete dostat do situací, kdy na vaší rychlé a správné reakci bude záviset zdraví, nebo dokonce život druhého člověka. Opravdu víte, jak zachránit život?

Umělé dýchání a srdeční masáž

Asi každý ví, že k člověku v bezvědomí je potřeba co nejrychleji přivolat záchrannou službu. Pokud u něj navíc zjistíte zástavu dechu nebo srdce, měli byste zahájit umělé dýchání a srdeční masáž. Právě umělé dýchání je důvodem, proč se mnoho lidí zdráhá resuscitaci provádět nebo ji nedělají správně. Byla by však velká chyba rezignovat na ni úplně, protože i samotná srdeční masáž intenzivně prováděná do příjezdu záchranné služby může pomoci zachránit život. Do srdeční masáže se proto pusťte v každém případě. Často je dokonce důležitější než samotné umělé dýchání.

Jak správně zastavit silné krvácení?

Silné krvácení zastavím nejlépe škrtidlem? Není to zcela pravda. Neodborné zaškrcení ve stresové situaci může napáchat víc škody než užitku. Mějte proto na paměti, že případné použití škrtidla patří téměř vždy do rukou odborníka, ostatní si v naprosté většině případů vystačí s tlakovým obvazem. Při stavění silnějšího krvácení zdvihneme postiženou končetinu nad úroveň těla, aby tlak krve vytékající z rány byl nižší, a na ránu přikládáme sterilní tlakové obvazy. Vždy, když obvaz prosakuje, přiložíme další, ale původní obvaz rozhodně neodstraňujeme.

Při zmijím uštknutí je potřeba vysát jed z rány

Česká zmije není africká mamba a úmrtí v řádu několika minut pravděpodobně, není-li postižený silný alergik, opravdu nehrozí. Kdysi populární vysávání rány, případně její rozříznutí a vymačkávání je dnes považováno za nepřípustné a stejně tak i zaškrcování postižené končetiny. Při uštknutí zmijí okamžitě voláme záchrannou službu a postiženého držíme v klidu, aby zbytečný pohyb nezrychloval proudění krve a tím i distribuci jedu v organismu. Jak se zachovat, když vás uštkne had. Co určitě nesmíte nikdy udělat?

Při krvácení z nosu pomůže zaklonit hlavu

Budete se možná divit, ale správný postup je přesně opačný. Při záklonu hlavy totiž krev stéká do krku a postižený ji polyká, což může po určité době vyvolat zvracení. Člověk krvácející z nosu by se měl správně posadit do mírného předklonu a nos silně stisknout ukazováčkem a palcem. Pokud se krev dostává do úst, zapomeňte na nové tričko i na estetiku a nemilosrdně ji vyplivujte. Nos by se neměl také ničím ucpávat, ale pokud krvácení nepřestane do dvaceti minut, vyhledejte lékaře. 

Bez náplasti a obvazu se první pomoc poskytuje těžko

Tak tohle rozhodně není žádný mýtus: i když můžete mít pravidla první pomoci v malíčku, pokud s sebou nebudete mít na chatě v horách nebo na výletě v ranečku ani náplast, bude vám to nejspíš k ničemu. Při odjezdu na dovolenou si proto nezapomeňte přibalit i dobře vybavenou cestovní lékárničku, která vám pomůže zajistit, aby se z dovolené nestala vaše noční můra.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008