Křen je zázračná bylina, pomůže proti únavě i revmatickým bolestem

 Zdraví 
07. února 2020 07:44 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čerstvě nastrouhaný křen pomáhá při mnoha obtížích  Depositphotos
Snad každý z nás si při vyslovení slova křen okamžitě vybaví vepřové koleno, klobásu nebo uzené. Ale možná už méně známé jsou jeho léčivé účinky, které se hodí využít zejména v době nachlazení a chřipek, ale také při revmatismu, který dokáže v tomto zimním období pořádně potrápit.

Na první pohled běžná rostlina, která má však nedoceněné léčivé účinky. V letech minulých, kdy se lidé spoléhali více na přírodu než na léky, byl často využíván právě křen. Dnes, kdy se začínáme pomalu vracet k přírodě, je znovu vyhledávanou bylinou.

Křen selský je rostlina z čeledi brukvovitých pěstovaná pro svůj silně aromatický kořen. Vzhledem k jejich léčivým účinkům se používají i listy, a to zejména na obklady. Křen je nevelký rod rostlin z čeledi brukvovitých zahrnujících celkem tři druhy. Je přirozeně rozšířen v Evropě a Asii. Křen je pěstován jako pochutina a rozšířil se i do dalších netropických oblastí Eurasie, severní Afriky, Severní Ameriky i na odlehlý Nový Zéland. V České republice však roste pouze jediný druh - křen selský. Za oblast původu je považována Moldávie a jižní Ukrajina, kde roste v úvalech větších řek.

Ve volné přírodě křen nejčastěji vyrůstá v hlubokých půdách na vlhkých i polostinných místech podél vodních toků nebo nádrží.

Léčivé účinky

  • Pomáhá při hojení ran a omrzlin.
  • Pomáhá při revmatismu.
  • Povzbuzuje činnost trávícího systému.
  • Usnadňuje odkašlávání.
  • Pomáhá na záněty dýchacích cest.
  • Má mírný močopudný účinek.
  • Působí preventivně proti bakteriálním chorobám.
     

Kořen s bílou dužinou, peprnou chutí a štiplavou vůní obsahuje hodně vitaminů C, B a E, dále vápník, hořčík, železo, draslík, organické kyseliny, enzymy a sirné silice – a právě díky nim má křen výrazný antibiotický efekt, posiluje obranyschopnost, pomáhá při detoxikaci a zlepšuje látkovou výměnu. Podporuje trávení, působí jako přírodní diuretikum. Dále má silné antibiotické působení, kterého se využívá při zánětech dýchacích i močových cest. Hodí se po léčbě antibiotiky, protože optimalizuje střevní mikroflóru. Celkově posiluje organismus a je vhodný při rekonvalescenci. Křen dokáže v těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem léčby chorob z nachlazení, usnadňuje odkašlávání a uvolňuje nos při rýmě. Při strouhání nebo krájení křenu se uvolňují výpary, které jsou sice nepříjemné, ale povzbudí sliznici dýchacích cest a mají antibakteriální účinek. Křen se užívá výhradně čerstvý, neboť vařením ztrácí mnoho účinných látek. Strouhá se bezprostředně před užitím. A údajně už 1 lžička čerstvě nastrouhaného křenu bystří rozum.

Recepty s křenem

Křenový med proti rýmě a kašli

Smícháme 3 lžíce najemno nastrouhaného křenu se stejným množstvím medu. V uzavřené sklenici ponecháme v lednici. Užíváme 3x denně jednu lžičku, u dětí dávku snížíme na polovinu. Už za chvíli pocítíme, že se nám „spouští rýma“, snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá. Jaké byliny vám ještě pomohou při zahlenění, čtěte zde.

Křenové víno proti únavě

Suroviny

  • křen
  • kvalitní červené víno

Postup

Křen nakrájíme na kolečka, zalijeme vínem a necháme 7 dní macerovat při pokojové teplotě, láhev dvakrát denně důkladně protřepeme. Po týdnu dáme víno do lednice a necháme dalších 10 – 14 dnů macerovat. Pak scedíme a užíváme po doušcích (max. 1 dcl denně), když se cítíme unavení a vyčerpaní.

Křenová placka proti revmatickým bolestem

Suroviny

  • 3 lžíce nakrájeného křenu
  • 5 lžic mouky
  • 1 lžíce sádla
  • trocha octa

Postup

Vypracujeme těsto, ze kterého uděláme placku, kterou přes pláténko či gázu (nikdy ne přímo na kůži) přiložíme na bolestivé místo. Necháme působit maximálně 20 minut, ne déle. Křenová placka dráždí nervová zakončení, zvyšuje prokrvení kůže i hlouběji položených tkání, a tím podporuje hojení a regeneraci, mírní bolest.

 

Křen však pomáhá nejen zevnitř, ale i zvenčí. Při vnějším užití se používají křenové obklady, které pomáhají k léčbě ischiasu, při revmatických a neuralgických potížích, na hojení ran a regeneraci, významně také mírní bolest kloubů. V místě aplikace se snižuje prokrvení, bolest ustupuje a otevírá se prostor pro rychlejší hojení. U zvlášť citlivých lidí ale může křen způsobit podráždění pokožky a puchýře, proto se vyplatí přípravek otestovat či postižené místo předem namazat vyzkoušeným krémem. K obkladům mohou posloužit také křenové listy.

Křenový obklad na bolavé klouby

Suroviny

  • 4 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
  • 4 lžíce tvarohu nebo hustého jogurtu

Postup

Obě suroviny smícháme a vytvoříme pastu, kterou na bolavé místo potřené krémem či pokryté gázou naneseme asi v půlcentimetrové vrstvě. Vše přikryjeme mikrotenovou fólií a necháme 10 minut působit, pak dobře umyjeme. Křenový obklad aplikujeme po dobu 10 dní.

Ve fytoterapii se strouhaný křen používá jako léčivý prostředek hlavně na špatně se hojící rány, zanícené klouby, při chřipce, zápalu plic i preventivně proti rozličným nemocem, a dokonce i proti rakovině. Pro vitamin C byl námořníky používán proti kurdějím.  

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod