Potraviny, které snižují riziko Alzheimerovy choroby a demence
Je to všechno o výběru zdravých ingrediencí, u kterých bylo také prokázáno, že zlepšují holistické kognitivní funkce, včetně koncentrace, motorických dovedností a schopnosti vybavit si na naše vzpomínky.
Po přidání těchto 12 potravin do pravidelné rotace ve vaší kuchyni si můžete všimnout zvýšení vašeho výkonu a produktivity během pracovního dne. Ale v dlouhodobém horizontu jsou tyto potraviny plné živin, včetně antioxidantů, které mohou časem podpořit růst mozkových buněk. Jejich nutriční profily navíc mohou pomoci bojovat se stresem, o kterém je známo, že zvyšuje riziko neurodegenerativních poruch, včetně Alzheimerovy choroby.
Avokádo
Toto ovoce je plné mononenasycených mastných kyselin a vitaminu E, což je prospěšné pro zdraví mozku. Zkuste přidat avokádo do svých oblíbených salátů nebo jako tajnou přísadu do pečiva. Můžete jej vyměnit za máslo v mnoha tradičních receptech na dorty a chleby.
Vlašské ořechy
Většina ořechů obsahuje rostlinné bílkoviny a zdravé tuky, ale vlašské ořechy jsou zvláště známé pro svou kognitivní podporu. Kyselina alfa-linolenová je jednou z hlavních omega-3 mastných kyselin, kterou ořechy obsahují, a je známá svými kardiovaskulárními účinky a schopností krmit vaši mysl.
Borůvky
Tyto živé plody jsou bohaté na živiny díky přírodním rostlinným pigmentům známým jako flavonoidy. Nejenže flavonoidy dávají bobulím výrazný odstín, ale nedávný výzkum naznačuje, že bobule bohaté na flavonoidy vám mohou pomáhat udržovat a zlepšovat kognitivní funkce v průběhu stárnutí.
Brokolice a květák
Tato zelenina je bohatá na protizánětlivé a antioxidační látky a je plná vitaminu C, selenu, folátu a draslíku. To vše souvisí se snížením rizika kognitivního poklesu. Květák nám poskytuje navíc vitamin K, který je nezbytný pro srážení krve a hustotu kostních minerálů.
Halibut
Tato ryba je bohatá na vitamin D, vitamin B12 a vitamin B6. Navíc B12 je důležitý pro kognitivní funkce a lze jej nalézt pouze v živočišných produktech.
Kari
Hlavní složka kari, tedy kurkuma, je spojena s hlavními ochrannými výhodami proti kognitivnímu poklesu. Navíc nedávný výzkum ukázal, že lidé, kteří konzumovali kari jen příležitostně (asi jednou měsíčně), stále dosahovali lepších výsledků při standardizovaných testech než ti, kteří jedli kari jen zřídka nebo nikdy.
Zelený čaj
Zelený čaj se konzumuje po tisíce let a je známý svými vlastnostmi v boji proti rakovině. Mnoho výhod zeleného čaje pochází ze specifického polyfenolu známého jako EGCG. Nedávná studie také naznačuje, že zelený čaj podporuje paměť, pozornost a mozkové funkce.
Káva
Čím více kofeinu pijete, tím jste na tom lépe. Ale musíte být opatrní. Na kognitivní funkce má rovněž vliv spánek, takže pokud kofein špatně snášíte, musíte dávat pozor, kdy kávu pijete. Jinak je káva dobrým stimulantem centrálního nervového systému. Dále čtěte: Jak jíst bio a neutratit mnoho peněz.