Ikona socialistických bufetů. Proč byl kdysi pochoutkový salát z papíru lepší než dnes

 Retro 
05. února 2020 16:19 / Mirka Malá
  14
📷
3 fotografie v galerii
Pochoutkový salát býval národním jídlem Pinterest
Pochoutkový salát v papíru a k tomu dva rohlíky se staly doslova symbolem starých časů. Těžko uvěřit, že tehdejší pochoutkáč byl ale kvalitnější než ten dnešní.

Jak je to možné? Nestává se zrovna často, že by socialistické produkty svojí kvalitou převyšovaly ty dnešní. Pochoutkový salát to ale dokázal, a to díky socialistickým normám, podle kterých se vyráběl.

Ikony socialistických bufetů

Nebyl to samozřejmě jen pochoutkový salát, ale také vlašský nebo pařížský, které se kupovaly k obědu, svačině i večeři. A zárukou jejich kvality byly tzv. československé státní normy, podle kterých se saláty, ale i další potraviny vyráběly.

To znamená, že normy jasně stanovovaly, jaké suroviny mohou být v salátu použity a v jakém poměru. To zaručovalo, že takový pochoutkáč chutnal stejně v Aši i v Jihlavě. Podle tehdejší normy se do pochoutkového salátu musela dávat majonéza vyrobená z vajec a oleje. Dále se do něj dávala šunka ale v pozdějších normách se nahradila kvalitním salámem s vysokým podílem masa.

Do pochoutkáče se nedávaly konzervační látky, zahušťovadla ani jiné chemikálie. Byl složen pouze z čerstvých surovin, protože tehdy byl určen především k okamžité konzumaci. Prodával se zejména v lahůdkách, kde si ho většinou také sami vyráběli, popřípadě ho dováželi ze specializovaných výroben.

Dnešní pochoutkový salát je úplně o něčem jiném. Žádné normy neexistují a každý výrobce si do něj může dát, co chce. Navíc už dnešní vakuované saláty ani nejsou určeny pro okamžitou konzumaci, takže obsahují chemické látky, aby vydržely.

Pokud si doma chcete vyrobit vlastní pochoutkový salát podle tehdejších norem, je to celkem snadné:

Na kilogram pochoutkového salátu je třeba:

  • 400 dobrého šunkového salámu
  • 180 g sladkokyselých okurek
  • 55 g sterilizovaného hrášku
  • 25,5 g cibule
  • 300 g domácí majonézy
  • 10 g cukru
  • 8 g worcesterské omáčky
  • 20 g plnotučné hořčice
  • 5 g soli 
  • 6 g octa
  • 0,5 g pepře

Dále čtěte: Dětskou přesnídávku za socialismu jedli všichni. I dospělí ji milovali.

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda